10 Οκτ 2017

Διογκώνεται η οικονομική ανέχεια στην Κρήτη




Επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, που έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές, επιβεβαιώνουν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που βιώνει ο κόσμος της Κρήτης

Κρεοπώλες: “Αγοράζουν πια με το κομμάτι το κρέας και όχι με το κιλό”


Από την οικονομική κρίση φυσικό είναι να έχει επηρεαστεί και ο κλάδος των κρεοπωλών. Ο κόσμος κόβει από παντού, έτσι έχει κόψει και από την αγορά του κρέατος. Έχει μειώσει πάρα πολύ τις ποσότητες που αγοράζει.

Οι περιπτώσεις που αγοράζουν κρέας με την παλιά μέθοδο του “τεφτεριού” ολοένα και αυξάνεται.

Οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν την ποσότητα του κρέατος που χρειάζονται την ίδια ημέρα για να μαγειρέψουν και όχι να το αποθηκεύσουν στο ψυγείο τους.
Στις μέρες μας πλέον αγοράζουν με το κομμάτι. Παίρνουν δυο-τρεις μπριζόλες και όχι δύο ή τρία κιλά, που αγόραζαν παλαιότερα.


Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων: “Έχουν περιορίσει τις περιττές βόλτες. Βάζουν 5 ευρώ βεζίνα”

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η κατάσταση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Κρήτης, με τους πρατηριούχους να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς οι πωλήσεις τους έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

Είναι ελάχιστοι οι πολίτες που γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. Στην πλειοψηφία τους προμηθεύονται βενζίνη για συγκεκριμένες μετακινήσεις.


Περιπτερούχοι: “Υπάρχουν πολίτες που δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και μια σοκολάτα”


Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων ίσως είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, καθώς στις επιχειρήσεις τους “χτυπά” η καρδιά των καταναλωτών.
Έτσι οι πωλήσεις στα περίπτερα ολοένα και μειώνονται από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση έχοντας φτάσει στο μείον 60% από το 2010.

Η μέθοδος του “τεφτεριού” ισχύει και εδώ, με αρκετούς πολίτες να το ζητούν, λέγοντας ότι θα αγοράσουν τώρα και θα δώσουν τα χρήματα, όταν θα πληρωθούν.

Ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων, οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν για να αγοράσουν ακόμη και μία σοκολάτα, καταδεικνύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.