8 Μαρ 2017

Μισό εκατομμύριο νέοι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό !




Στοιχεία - σοκ για την αγορά εργασίας και την μετανάστευση των Ελλήνων από το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα η χώρα είναι η «διαρροή εγκεφάλων»

Περίπου 450.000 Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008 - 2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλα κράτη !
Στις οικονομίες των χωρών αυτών, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, έχουν αποδώσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ !

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους κάτω των 45 ετών και η επιστροφή τους πρέπει να γίνει εθνικός στόχος».


Επειδή κανένας από τους παραδοσιακούς παραγωγικούς κλάδους της χώρας πλέον δεν παράγει απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση με τεχνογνωσία από άλλες χώρες.
Η Δανία, για παράδειγμα, έχει μια πολύ οργανωμένη κτηνοτροφία και υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι και η απαραίτητη νομοθεσία για να εισάγουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι αυτήν την τεχνογνωσία από τους δανούς συναδέλφους τους.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Ισραήλ. Η χώρα αυτή, η οποία είχε χρεοκοπήσει το 1984, διαθέτει 6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έναντι 36 εκατ. στρεμμάτων της Ελλάδας. Κι όμως και στις δυο χώρες οι καλλιέργειες αποδίδουν 7 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Η πανεπιστημιακή έρευνα στο Ισραήλ συνδέθηκε με την παραγωγή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην έρημο της Μέσης Ανατολής ακόμη και υδατοκαλλιέργειες. Όμως η σύνδεση αυτή θεωρείται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα ταμπού.

Είναι πλέον κατανοητό ότι το σοκ για την απασχόληση θα ήταν πολύ μικρότερο εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
Για πολλές δεκαετίες συντηρήσαμε μια αγορά εργασίας υπερρυθμισμένη και με πολλά βάρη. Για πολλά χρόνια ακούγαμε έντρομοι τον όρο «ευελιξία» όταν οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη ήταν κοινή πρακτική.