15 Δεκ 2016

Ενεργοποιήθηκε το GALILEO! Το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης.
ΤΟ 2005 ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ !

Ήταν κάτι σαν το γεφύρι της Άρτας στο Διάστημα !

'Έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών και απρόβλεπτες δαπάνες που τριπλασίασαν το κόστος, η Ευρώπη ενεργοποιεί σήμερα το δικό της σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. 

Για τις συμβατές συσκευές, το Galileo θα προσφέρει μακράν πιο ακριβές στίγμα σε σχέση με το αμερικανικό GPS και το ρωσικό Glonass.

Σε πρώτη φάση, το εκπεμπόμενο σήμα θα είναι μάλλον ασθενές, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευτεί μόνο οι πρώτοι 18 από τους συνολικά 30 δορυφόρους που θα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή ο αστερισμός του Galileo το 2020. 

Στην τελική του μορφή το σύστημα θα προσφέρει ακρίβεια ενός μόλις μέτρου στη δωρεάν υπηρεσία, ενώ για τους χρήστες της συνδρομητικής υπηρεσίας η ακρίβεια του στίγματος αυξάνεται στα μερικά εκατοστά.

Συγκριτικά, η ακρίβεια του GPS και του Glonass είναι αρκετά μέτρα στην καλύτερη περίπτωση. 
Το Galileo αυξάνει την ακρίβεια του στίγματος στο ένα μέτρο.
«Το GPS επιτρέπει σε ένα τρένο να γνωρίζει σε ποια περιοχή βρίσκεται. Το Galileo θα του επιτρέπει να αναγνωρίζει σε ποια γραμμή κινείται» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Ιβ Λεγκάλ, πρόεδρος της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES.

Η Γαλλία είναι μια από τις 22 χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, η οποία υλοποιεί το έργο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.