23 Νοε 2016

Κάτι γίνεται με την τιμή του λαδιού στην Κρήτη . . .




ΣΤΑ 4,35 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ!

ΙΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝ . .  ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΛΟΓΩ ΔΙΕΘΝΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ) . . ΟΜΩΣ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ !

Μάλλον κάτι δεν πάει καλά με το δήθεν «ελεύθερο» εμπόριο του ελαιολάδου στην περιοχή και δυστυχώς δεν ασχολούνται με το θέμα αυτό, ούτε οι αρμόδιοι φορείς αλλά ούτε και η περιφέρεια.

Και όταν λέμε ότι φέρει ευθύνη η περιφέρεια, εννοούμε ότι έπρεπε να είχε ήδη εντοπίσει και μελετήσει σοβαρά το θέμα αυτό και να είχε προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις αλλά και έμπρακτες ενέργειες προς το συμφέρον των αγροτών της Κρήτης.
Σε αντίθετη περίπτωση, μάλλον δείχνει πως επιμένει να ευνοεί με τον τρόπο της τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τους μεγαλέμπορους του είδους.

Το ελαιόλαδο είναι το βασικότερο προϊόν όλης της περιφέρειας, αφού αποτελεί ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η πάγια πλέον και χωρίς ουσιαστικό λόγο διαφορά του ενός περίπου ευρώ στην τιμή παραγωγού από την υπόλοιπη χώρα.  
Το ποσό αυτό αποτελεί πολύ σοβαρή διαφορά για το ίδια ποιοτικά προϊόν και δεν κουκουλώνεται με τις δικαιολογίες του «ελεύθερου εμπορίου» !

Μια λογική διαφορά τιμής λόγω διαπραγμάτευσης υπολογίζεται στα 10 περίπου λεπτά άντε το πολύ 20. Η διαφορά όμως που συνήθως περνάει το ευρώ, αποτελεί σκάνδαλο και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε για το κόστος μεταφοράς εκτός νησιού.

Όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το σύνολο σχεδόν των ελαιώνων της Κρήτης, είχαν την εικόνα εγκατάλειψης λόγω της εξευτελιστικής τιμής του προϊόντος. 
Αυτό ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς προς τα κάτω πίεσης της αξίας του, από τα συμφέροντα των κερδοσκόπων και της ιταλικής μαφίας του ελαιολάδου (η οποία έχει πλέον εξαρθρωθεί μετά τα απανωτά κτυπήματα που δέχθηκε από το Ιταλικό κράτος και όχι μόνο).

Η λάθος τακτική, που ήταν σε έξαρση παλαιότερα, της χονδρικής δηλαδή πώλησης με βυτία κυρίως σε ιταλικές εταιρείες, ίσως να αποτέλεσε την αφορμή της τοπικής «χειραγώγησης» της τιμής του.