8 Σεπ 2016

Το εξαιρετικό ελαιόλαδο παράγεται σε μια συγκεκριμένη ζώνη της Μεσογείου




ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΕ ΠΛΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΜΕΧΡΙ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΜΗΚΟΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΜΕΧΡΙ ΝΟΤΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΛΙΑ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΑΥΤΗ

Αυτό αποδεικνύει η έρευνα, η πράξη, αλλά και τα διεθνή βραβεία ποιότητας ελαιολάδου διαχρονικά.


Οι μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες της συγκεκριμένης ζώνης, ευνοούν το δένδρο της ελιάς ώστε να παράγει γευστικότερο ελαιόλαδο, με μοναδικές φυτοστερόλες και οργανοληπτικά συστατικά, που δεν περιέχονται σε ελαιόλαδα άλλων περιοχών.

Ένας έμπειρος ελαιοκαλλιεργητής γνωρίζει ότι η ποιότητα του ελαιολάδου μπορεί να διαφέρει σε κτήματα που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή αλλά σε διαφορετικά σημεία. Όπως επίσης ότι μπορεί να διαφέρει το ελαιόλαδο που παράγει το ίδιο κτήμα από χρονιά σε χρονιά
Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις καιρικές συνθήκες και στο μικροκλίμα που έτυχε να δημιουργηθεί την κάθε χρονιά !


Crete
Ενδεικτικά η περιοχή της Μεσσαράς στην Κρήτη είναι πεδινή λοφώδης, με μέσο υψόμετρο τα 150 μέτρα.
Το κλίμα είναι ξηροθερμικό, ενώ δε σημειώνονται παγετοί.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά καύσωνες, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 °C, ενώ ενίοτε συνοδεύονται από τον άνεμο λίβα, ο οποίος έρχεται από τις περιοχές της Αφρικής και είναι ιδιαίτερα ξηρός και θερμός.

Η ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας είναι αυξημένη, ενώ παρατηρείται αυξημένη ηλιοφάνεια, με τις ημέρες με ηλιοφάνεια να ξεπερνούν τις 150 ανά έτος.

Η μέση μηνιαία σχετική υγρασία κυμαίνεται από 46,8% (Ιούλιος) και 74% (Ιανουάριος).

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το μέσο ύψος βροχοπτώσεων κυμαίνεται γύρω στα 100 mm, ενώ σχεδόν μηδενικές είναι οι βροχοπτώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 534,9 mm.


Είναι γνωστό από την πράξη επίσης ότι η καλλιέργεια της ελιάς ευδοκιμεί μόνο σε γεωγραφικό πλάτος που οριοθετείται μεταξύ των 35 και 40 μοιρών. Σε αυτή τη ζώνη το φυτό αναπτύσσεται και καρποφορεί καλά.
Πάνω από τις 40 μοίρες παρατηρούνται ζημιές λόγω κλίματος (χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλές βροχοπτώσεις), ενώ κάτω από τις 35 τα δένδρα παράγουν βλάστηση αλλά δεν καρποφορούν ικανοποιητικά.

Συνεπώς, η επιλογή της καλλιέργειας της ποικιλίας Κορωνέικη για παραγωγή του εν λόγω ελαιολάδου με το χαμηλό υψόμετρο και την έλλειψη παγετών θεωρείται η πλέον κατάλληλη, δεδομένου ότι η ποικιλία μπορεί να εκφραστεί στην οριοθετημένη περιοχή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.