6 Ιαν 2015

Η πολιτική ηθική των ευρωπαϊκών κομμάτων στις ελληνικές εκλογές !


Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

«. . ο ηγεμόνας όχι μόνο δεν πρέπει να είναι ηθικός, αλλά εάν είναι ηθικός σύντομα θα πάψει να είναι ηγέτης και στην θέση του θα βρεθεί κάποιος άλλος. .» ?
Ν. Μακιαβέλλι

ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑ


Η διαμόρφωση των ισορροπιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κύριο μέλημα του EPP (European People's Party). 
Είναι οι χριστιανοδημοκράτες (δεξιοί) του ευρωκοινοβουλίου στους οποίους συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία και έχουν βασικό εκπρόσωπο τους το γερμανικό CDU της Μέρκελ. Έχουν στο δυναμικό τους 221 ευρωβουλευτές και είναι το πρώτο σε δύναμη ευρωπαϊκό κόμμα.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η επόμενη σε δυναμικότητα ευρωπαϊκή ομάδα, με 191 μέλη, είναι το S&D (Sosialists and Democrats). Οι κεντροαριστεροί της ευρωβουλής όπου συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. 

Η μειοψηφία αυτή την στιγμή, με 52 ευρωβουλευτές, είναι το GUE/NGL (European United Left - Nordic Green Left), είναι οι κουμουνιστές, οι αριστεροί του ευρωκοινοβουλίου στους οποίους συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ΑΝΕΛ ανήκουν στο ECR (European Conservatives and Reformists) στους λεγόμενους και ευρωσκεπτικιστές οι οποίοι είναι 70 μέλη. Το κόμμα αυτό ουσιαστικά είναι ενάντια σε μια γερμανική ευρώπη.

Ως ανεξάρτητοι μη εγγεγραμμένοι σε κάποια παράταξη είναι οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Η παραπάνω περιγραφή μας δίνει μια πρώτη εικόνα των ισορροπιών στην ευρωπαϊκή ένωση και μας βάζει στο πολιτικό παιχνίδι των ευρωπαϊκών πλέον συμμαχιών, των πραγματικών κομμάτων μιας ομόσπονδης ευρώπης.

Τα συνεταιράκια 
Σ' αυτό το πάνελ και με τους συσχετισμούς που αναφέρθηκαν παίζεται το πολιτικό παιχνίδι στην ένωση των ευρωπαϊκών κρατών. Είναι λοιπόν φυσικό και αναμενόμενο τα ευρωπαϊκά κόμματα να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους και τους συμμάχους τους στις χώρες μέλη όπου διεξάγονται εκλογές. 
Ιδιαίτερα όταν έχουν και τη μεγαλύτερη δύναμη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οι παρεμβάσεις τους θα είναι και δυναμικές.

Όπως καταλαβαίνετε δε συζητάμε καν για εξόδους αλλά ούτε και για πτωχεύσεις. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει σχεδιαστεί και προχωρά σύμφωνα με τις συνθήκες ίδρυσής του. Βήμα βήμα στην πολιτική ενοποίηση, "έργο από το σίριαλ" της οποίας βλέπουμε σιγά σιγά να εκτυλίσσεται και στις ελληνικές εκλογές. Αναμενόμενη λοιπόν και η δόση "δράματος" με την αγωνία και τις "απειλές" των πρωταγωνιστών !

Το θέμα που τίθεται όμως είναι κατά πόσο "ανήθικες" μπορεί να είναι αυτές οι παρεμβάσεις, σε μια ένωση - ομοσπονδία κρατών που δεν έχει καθορίσει ακόμα τους κανόνες του ευρωπαϊκού πολιτικού παιχνιδιού και το μόνο ιστορικά αναγνωρίσιμο δόγμα μιας ευρωπαϊκής ηθικής είναι οι συμβουλές του Νίκολο Μακιαβέλλι  από το γνωστό του έργο «Ο Ηγεμόνας» και το "The end justifies the means"  «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» !