5 Μαρ 2012

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας




Αυτά γίνονται στις σύγχρονες δημοκρατίες και στα οργανωμένα κράτη, στις δημοκρατίες των αρχών και των αξιών και στα κράτη που σέβονται τους πολίτες τους 
Νισάφι πια και το παιγνίδι των συμφερόντων εις βάρος του λαού έχει τα όρια του . . 

Αρχίζει σήμερα ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου η δίκη του Γκέιρ Χάαρντε, πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας και ηγέτη του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, που κατηγορείται ότι εξέθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ισλανδίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας το 2008 που τελικώς κατέληξε στη χρεοκοπία της.


Ο κύριος Χάαρντε, οδηγείται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου της χώρας, κατηγορούμενος ότι εξέθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ισλανδίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας το 2008 που τελικώς κατέληξε στη χρεοκοπία της.

Η δίκη έχει χαρακτηριστεί από την αρχή «φάρσα» από τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι συνήγοροι του Χάαρντε θα ζητήσουν από το ειδικό δικαστήριο την απόσυρση όλων των κατηγοριών, οι οποίες συνοψίζονται σε «αμέλεια και παράβαση καθήκοντος» που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Ωστόσο, πολλές είναι οι αντιδράσεις για τη δίκη του πρώην πρωθυπουργού, καθώς είναι ο μοναδικός από την τότε κυβέρνηση που σύρεται στο δικαστήριο, αφού τρεις υπουργοί απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με απόφαση του Κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο του 2010.

Στην περίπτωση πάντως που ο Γκέιρ Χάαρντε κριθεί ένοχος από το ειδικό Δικαστήριο, η ποινή που θα επιβληθεί θα είναι κάθειρξη χωρίς αναστολή.