16 Δεκ 2011

Η Γη εκπέμπει σήμα κινδύνου


Άγονο το κλίμα στη σύνοδο του Ντέρμπαν για τη σωτηρία του πλανήτη, τα αποτελέσματα της οποίας παρέμειναν αβέβαια, με ορατό τον κίνδυνο μιας διεθνούς ασυνεννοησίας και αυτονόμησης από τη συμφωνία του Κιότο.

Ο Καναδάς έγινε χθες η πρώτη χώρα που ήρθε -δυστυχώς- να δικαιώσει όσους χαρακτήρισαν φιάσκο την πρόσφατη διάσκεψη του Ντέρμπαν για την κλιματική αλλαγή -η οποία, επισήμως, αποφάσισε την παράταση της ισχύος του Πρωτοκόλλου του Κιότο ως το 2017. «Οπως ήδη έχουμε πει, το Κιότο ανήκει στο παρελθόν για τον Καναδά (...). Έτσι, αποφασίσαμε να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας

να αποχωρήσουμε και τυπικά από το Πρωτόκολλο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ντέρμπαν. Η αιτία, το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων περιορισμών στους εκπεμπόμενους ρύπους.

Η Greenpeace σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι οι κυβερνήσεις για άλλη μία φορά έβαλαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγαλύτερων ρυπαντών του κόσμου, πάνω από το καλό του πλανήτη.

«Η διάσκεψη δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, απλά μετέθεσε την προοπτική μιας λύσης», σημειώνει ο αρθρογράφος της γερμανικής Süddeutsche Zeitung. «Όμως όταν το 2015 θα επιτευχθεί μια νέα συμφωνία, στην Κίνα θα υπάρχει νέα κυβέρνηση, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα έχουν γίνει πριν από τρία χρόνια και θα επίκεινται οι επόμενες. Τα επιστημονικά συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή θα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά και λόγω της οικονομικής κρίσης οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν. Όλα αυτά θα εντείνουν τις πιέσεις για μια λύση, που με πολλή τύχη θα έρθει το 2020, είναι αργά, αλλά όχι πολύ αργά», καταλήγει ο Γερμανός σχολιαστής.

Η αυστριακή Die Presse υποστηρίζει με δόση ειρωνείας ότι δεν θα έπρεπε να είναι κανείς κυνικός για να προβλέψει την αναποτελεσματική έκβαση της Διάσκεψης στο Ντέρμπαν. «Το πουκάμισο στους ανθρώπους είναι πιο κοντά στη φούστα, και στις χώρες το ύψος του δημοσιονομικού τους χρέους πιο κοντά από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», γράφει χαρακτηριστικά. «Παρ΄ολα αυτά» συνεχίζει, «κάτι βγήκε από τη διάσκεψη, ότι η Κίνα ακόμη και οι Ινδίες εξέφρασαν την θέληση να δεσμευτούν στη μείωση των εκπομπών τους. Κι αυτό είναι πρόοδος», υπογραμμίζει.