5 Νοε 2020

Εποχική εργασία αλλοδαπών. Δημόσια υπηρεσία αναγκάζει τον αγρότη να ... ψεύδεται (?)




ΔΩΔΕΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΑΠ' ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ !

ΕΝΩ ΝΤΟΠΙΑ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Στη μέγγενη για εύρεση εργατικών χεριών ο αγρότης και σε διαρκή αγωνία για την εξασφάλιση αλλοδαπών, αφού απ' το εγχώριο εργατικό δυναμικό δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγροτικές εργασίες.

Πάνω σ' αυτόν τον συνεχή γολγοθά της εύρεσης κατάλληλου προσωπικού, τόσο από πλευράς εμπειρίας σε αγροτική εργασία όσο και χαρακτήρα (οι αγρότες προτιμούν τους φιλήσυχους αλλοδαπούς που έρχονται πραγματικά για εργασία και περιορίζουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους γύρω απ' αυτήν), ο επαγγελματίας αγρότης έχει να αντιμετωπίσει την νοοτροπία του δημοσίου παλαιότερων ετών !!!

Κοινώς τους ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ του δημοσίου, που σε κάθε τους κίνηση κοιτάζουν μόνο πως θα εξασφαλίσουν την ..."ησυχία" τους, χωρίς να δίνουν σημασία για το παράλογο των απαιτήσεων τους, ζητώντας τόσα δικαιολογητικά και χαρτούρα υπερκάληψης, που έναν κοινό νου τον "βγάζουν από τα ρούχα του".

Ένα τέτοιο γραφειοκρατικό παράδειγμα φαίνεται (τουλάχιστον από το ανυπόγραφο ενημερωτικό φύλλο που κυκλοφορά με τα στοιχεία διεύθυνσής της) να είναι και η διαδικασία αίτησης μετετάκλησης αλλοδαπού που εφαρμόζει η αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης.

Ζητάει από τον αγρότη να συμπληρώσει και να υποβάλλει 12 έγγραφα και 6 υπεύθυνες δηλώσεις με γνήσιο υπογραφής. Πράγμα που πολύ απλά σημαίνει ότι ο επαγγελματίας εκτός από λογιστική χρειάζεται πλέον και γραμματειακή υποστήριξη (ανθρώπινου δυναμικού).

Αλλά το περίεργο της υπόθεσης είναι το ύφος τον υπεύθυνων δηλώσεων και το ρίσκο υψηλής και αδικαιολόγητης ανάληψης νομικής ευθύνης που αναγκάζεται να πάρει ο αγρότης για έναν εργαζόμενο που δεν τον γνωρίζει.

Και το εξωφρενικό είναι η τελευταία υπεύθυνη δήλωση που ζητά από τον επαγγελματία γεωργό να βεβαιώσει ότι όλα τα υποβαλόμενα δικαιολογητικά είναι αληθή, συμπεριλαμβανομένου και του διαβατηρίου ξένης (τρίτης) χώρας (!!!!!) που απαιτείται ως δικαιολογητικό (α/α 10).

Και είναι γνωστό πως μπορούν και κυκλοφοράνε τέτοιου είδους μη αξιόπιστα (πλαστά) διαβατήρια από πολίτες τρίτων χωρών όπως αυτές από τις οποίες έρχονται οι εργάτες !