2 Νοε 2020

Στα αζήτητα το ελαιόλαδο και φέτος στην Κρήτη


ΧΩΡΙΣ ΖΗΤΗΣΗ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟΥ

ΑΝ ΚΑΙ Η ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΩΡΙΣ ΦΕΤΟΣ (ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ), ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΛΑΔΑ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΕΝΩ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΔΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το εμπόριο του προϊόντος σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Ηρακλείου τηρεί στάση ανμονής και ενημερώνει τους παραγωγούς που παραδίδουν για φύλαξη το φετινό ελαιόλαδο να περιμένουν γιατί δεν υπάρχει ζήτηση.

Φυσικά για επίσημη τιμή στον παραγωγό από εμπόρους δεν γίνεται κουβέντα . . . 

Η αγορά τώρα του αγουρελαίου ενώ είχε ξεκινήσει στην περιφέρεια της Κρήτης αρχές Οκτωβρίου, με φήμη τιμής σε μέσα ενημέρωσης 3,50 ευρώ το κιλό και με καθορισμό διάρκειας συγκομιδής μέχρι τέλος του μήνα, στο πραγματικό όμως εμπόριο η τιμή ήταν αόριστα υποσχόμενη για πάνω από 3 ευρώ και η πραγματική είσπραξη παραγωγού μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου, που τελικά σταμάτησε το εμπόριο αγγουρελαίου, ήταν στα 3 ευρώ το κιλό.

Η αναλογία παραγόμενου ελαιολάδου στα περισσότερα αγουρέλαια κρινόταν ως ασύμφορη αφού κυμαινόταν κατά μέσο όρο με πάνω από 8 κιλά καρπού προς 1 ελαιολάδου.

Το έμπειρο τώρα προσωπικό ελαιοσυλλογής απαιτεί 35 ευρώ (μεροκάματο).

Εντύπωση πάντως προκαλεί η ενιαία αντιμετώπιση του παραγωγού από εμπόρους, όσον αφορά στη χαμηλότερη τιμή, αλλά και την αναπροσαρμογή της ημερομηνίας λήξης συλλογής του αγουρελαίου (10 ημέρες νωρίτερα).