20 Μαΐ 2020

Καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες Μαϊου




ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ΟΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ 

- ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥΣ 40 C

Πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας πλήγηκαν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το πρώτο μισό του Μαϊου


Οι ελαιώνες αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και συγκεκριμένα στην πολύ ευαίσθητη διαδικασία του "δεσίματος", που απαιτεί κανονικές και ήπιες καιρικές συνθήκες για να μετατραπεί η ανθοφορία σε ικανή καρποφορία.

Καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες που "καίνε την ανθοφορία" ή έντονες βροχοπτώσεις ή ακόμα και η μεταφορά σκόνης από την βόρεια Αφρική, έχει αποδειχθεί ότι αυτή την περίοδο έχουν επηρεάσει αρνητικά την επικονίαση και καρπόδεση στην ελιά.

Στις περιοχές που επλήγησαν, οι αγρότες, δυστυχώς, περιμένουν να δούν το αποτέλεσμα των ασυνήθιστων για την εποχή θερμοκρασιών που κατα τόπους έφτασε και πέρασε τους 40 βαθμούς κελσίου, στην παραγωγική διαδικασία στις επόμενες ημέρες !

Σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες Μαίου, το δένδρο δέχεται ισχυρό και απότομο "θερμικό στρές", με αποτέλεσμα την αναστολή ή σταδιακή απόριψη της διαδικασίας καρποφορίας (ο παραγωγός βλέπει το αποτελέσμα σταδιακά στο έδαφος κάτω από την κόμη της ελιάς).

Πολύ σοβαρή λοιπόν η πιθανότητα για μειωμένη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, αν συνδιαστεί και με την εκτεταμένη εγκατάληψη των ελαιώνων από τους παραγωγούς λόγω της ασύμφορης τιμής του προϊόντος!