4 Νοε 2019

Ελάχιστο το Εξαιρετικό Παρθένο στην Κρήτη λόγω δακοπροσβολής




ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΖΗΜΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΔΑΚΟΠΡΟΣΒΟΛΗΣ


Στο… παρά πέντε της ελαιοκομιδής, ο δάκος έφερε την καταστροφή. 

Οι καιρικές συνθήκες της αυξημένης υγρασίας και των κανονικών θερμοκρασιών που επικρατούν στο νησί το τελευταίο διάστημα, έδωσαν την ευκαιρία στο δάκο για εκτεταμένη προσβολή, ώστε να αποδεκατίσει την παραγωγή λίγο πριν τη συγκομιδή.

Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν έγκαιρα, όμως τα κονδύλια δεν έφτασαν μέχρι τέλους, έτσι και ήρθε το τέλος της αισιοδοξίας για το φετινό ελαιόλαδο. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι σημειώνονται υψηλές οξύτητες και μειωμένες αποδόσεις ελαιολάδου (7 κιλά ελαιοκάρπου αποδίδουν ένα μόλις κιλό λάδι). 

Απαρηγόρητοι είναι λοιπόν οι ελαιοπαραγωγοί, διότι ενώ αρχικά προδιαγραφόταν μια καλή ελαιοκομική περίοδος, εντέλει ο δάκος κατέστρεψε τη σοδειά.


Στην Κρήτη, τα σοβαρότερα προβλήματα διαπιστώνονται στο Ηράκλειο, όπου οι ελιές που ήταν καλά ενυδατωμένες έπεσαν θύμα του δάκου, ενώ στο Ρέθυμνο, στην ποικιλία της χοντρολιάς, η καταστροφή ξεπερνά το 50% και ακολουθούν οι τσουνάτες και οι κορωνέικες, με τους αγρότες να συλλέγουν βεβιασμένα τον ελαιόκαρπο για να μαζέψουν τα “σπασμένα”, με τις όποιες συνέπειες.

Αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για φετινή παραγωγή στην Κρήτη 50 χιλιάδων τόνων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.


Μετά τα τελευταία άσχημα νέα θα υπάρξει σοβαρή μείωση στο φημισμένο Εξαιρετικό Παρθένο προϊόν της Κρήτης.

Γνώστες και ελαιοκαλλιεργητές κάνουν λόγο και για 50% μείωση της εκτιμώμενης παραγωγής !

O ΕΛΓΑ, παρόλο που πληρώνεται, δε χορηγεί αποζημιώσεις και οι παραγωγοί ζητούν να αλλάξει αυτή η κατάφωρη αδικία με νομοθετική ρύθμιση.