4 Οκτ 2019

Εκτός δασμών ΗΠΑ το Ελληνικό ελαιόλαδο λόγω ποιότητας



Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΑΣΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ !

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ . . .

Σύμφωνα με πηγές της ομάδας του phestos, η κίνηση αυτή δικαιολογείται εξαιτίας της

αναγνώρισης της ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ του ελαιολάδου που παράγει η Ελλάδα, πράγμα που οφείλεται κυρίως στις μικροκλιματικές και εδαφικές συνθήκες αλλά και στην άριστη τεχνική των ελλήνων παραγωγών!

Αντίθετα το Ελαιόλαδο και οι ελιές από την Ισπανία και την Ιταλία, περιλαμβάνονται στη νέα λίστα δασμών αξίας 7,5 δις δολαρίων ετησίως που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ σε μια σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων.

Τα πολύ επιβαρυντικά οικονομικά μέτρα αφορούν στον νέο γύρο δασμολογικής διαμάχης ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ και προκαλούν έντονη ανησυχία στην ΕΕ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 25% επιπλέον του υφιστάμενου 18%, οδηγώντας τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε μηδενισμό.

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό λάδι θα έχει την πρωτοκαθεδρία έναντι του ισπανικού και του ιταλικού όχι μόνο για λόγους ποιότητας αλλά κυρίως λόγω τιμής που θα είναι αισθητά χαμηλότερη από εκείνη του ανταγωνισμού.

Η κίνηση Τραμπ ομολογουμένως ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, το ζήτημα είναι αν είναι μεμονωμένη ή θα αποτελέσει αρχή νέων κινήσεων επωφελών για την Ελλάδα.


Δε συζητάμε βέβαια για το τι θα γίνει σε περίπτωση που αμερικανικές υπηρεσίες εντοπίσουν εξαπάτησή τους με παράνομες ελληνοποιήσεις ελαιολάδου από "εμπόρους"!