30 Μαΐ 2019

Αγωνία εμπορίου για υπολογισμό της ποσότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της Ελλάδας




"ΛΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΟΥΣ" ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Μέσα από δημοσιεύματα έγκυρων ΜΜΕ σχετικών με το προϊόν, αναδεικνύεται σ' ένα βαθμό η αγωνία του εμπορίου για τον ακριβή υπολογισμό της ποσότητας του εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου των φημισμένων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.


Έχουν φτάσει στο σημείο να προσπαθούν να εντοπίσουν την παραγωγή των ελαιοτριβείων από την ποσότητα της πυρήνας (του στερεού δηλαδή υπολείμματος από την άλεση), που διοχετεύεται στα πυρηνελαιουργεία για την παραγωγή πυρηνελαίου.

Αλλά και από την ποσότητα του παραγόμενου πυρηνελαίου με τον "μπακαλίστικο" κανόνα του ποσοστού 10% !

Είναι δε γνωστό στους παραγωγούς ότι αρκετά ελαιουργεία πιθανόν "πριμοδοτούν" στο σημείο αυτό τα συνεργαζόμενα πυρηνελαιουργεία, με παραπάνω ποσοστό ελαιολάδου στην πυρήνα που τους πωλούν!

Από την άλλη πλευρά το εμπόριο προσπαθεί να εκτιμήσει τις ποσότητες για να μπορέσει να κλείσει τα συμβόλαια για την επόμενη σεζόν και φυσικά για να επιτύχει το μέγιστο κέρδος, που στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση είναι και εις βάρος του παραγωγού !

Δυστυχώς όλος αυτός ο φαινομενικός "κλεφτοπόλεμος" γίνεται σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποτίθεται ότι προστατεύει την πρωτογενή παραγωγή από μονοπωλιακού τύπου τακτικές που καθορίζουν αναγκαστικές τιμές παραγωγού!

Υπενθυμίζουμε ότι το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι ένα από τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα του αγροτικού τομέα της χώρας.

Το κόστος παραγωγής ενός λίτρου κυμαίνεται γύρω στα 3 ευρώ και ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός αναγκάζεται να πουλάει στα 2,60!

Ο Ιταλός παραγωγός πουλάει αυτή τη στιγμή με μέση τιμή λίτρου στα 5,44 ευρώ (!), ένα προϊόν που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο κατώτερο ποιοτικά από το Ελληνικό!

ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ (ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ) ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ