17 Φεβ 2019

Περίεργη η κατάσταση με το ελαιόλαδο στην Ισπανία !




ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΠΙΘΑΝΑ «ΒΑΦΤΙΣΙΑ» ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΩΣ ΙΣΠΑΝΙΚΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΠΟΘΕΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ) ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 300.000 ΤΟΝΟΥΣ !!!


Σύμφωνα με Ενημερωτικό Σημείωμα για το ισπανικό εμπόριο ελαιολάδου, για το 2018/19, από το αρμόδιο γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη, δημιουργούνται εύλογες απορίες για ύποπτες καταστάσεις !

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 
(Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων)

Σχετικά με την αγορά του Ισπανικού ελαιόλαδου (ακριβές απόσπασμα κειμένου):

«Η ενημέρωση αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα συγκομιδής 2018/19 (Σεπτέμβριος), του οποίου η παραγωγή αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής που παρήχθη.

Η παραγωγή ελαιόλαδου κατά τον πρώτο μήνα της σεζόν ανήλθε σε 7.100 τόνους. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 75% σε σχέση με την περασμένη σεζόν και κατά 69% χαμηλότερη από τη μέση τιμή των τελευταίων τεσσάρων.

Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων είναι 275.500 τόνοι (σ.σ. αφορά ελαιόλαδο περασμένων ετών), ο οποίος αυξάνεται κατά 6% σε σύγκριση με το μέσο όρο. 
Οι 132.500 τόνοι που αποθηκεύονται στα ελαιοτριβεία, αντιπροσωπεύουν αύξηση κατά 1%, σε σχέση με το μέσο όρο των τεσσάρων προηγουμένων ετών.

Οι πόροι της αγοράς υπερβαίνουν τα προηγούμενα χρόνια, με μεγαλύτερο αρχικό απόθεμα και μεγαλύτερες ποσότητες, τόσο σε ελαιοτριβεία όσο και σε μηχανήματα συσκευασίας.» !!!?

Τι μας λέει λοιπόν η προσεκτική ανάγνωση της ενημέρωσης του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων για το ελαιόλαδο στην Ισπανία ;

Σύμφωνα με την αναφορά της Πρεσβείας, κατά την έναρξη της συγκομιδής 2018-19 και σε ποσότητα του 1/4ου της συνολικής ισπανικής παραγωγής, διαπιστώνεται μείωση 75% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι !!!

Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά, κουραφέξαλα και παραμύθια οι υπερπαραγωγές και οι ισπανικές "βεντέμες" που διαδίδονται από παπαγαλάκια !

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ 300.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΝΟΥΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ !!!

Να υπενθυμίσουμε ότι η ποσότητα αυτή δεν είναι αμελητέα και αφορά μια χρονιά Ελληνικής υπερπαραγωγής, της τρίτης χώρας σε παραγωγή παγκοσμίως (μέχρι στιγμής), και απ' αυτές που γινόταν κάποτε με τα "πανογραψίματα" για να αυξάνει και η επιδότηση ! (να μη ξεχνιόμαστε . .)

Όπως και να χει μια τέτοια ποσότητα ως εγχώριο απόθεμα, είναι πολύ μεγάλη και ύποπτη, για μια χώρα που εισάγει ελαιόλαδο για να καλύψει ανάγκες συμβολαίων τυποποίησης και εξαγωγής !!!

Όλες τώρα αυτές οι έγκυρες πληροφορίες, σε συνδυασμό με τις φήμες για διακίνηση από Ισπανικές εταιρείες βορειοαφρικάνικου και τούρκιου (κλεμμένου Συριακού) ελαιολάδου, δημιουργούν βάσιμες υποψίες για παραβάσεις των Ευρωπαϊκών κανονισμών εμπορίου σχετικά με το ελαιόλαδο, που έχει ως συνέπεια την υπερβολική συμπίεση της ευρωπαϊκής τιμής παραγωγού προς τα κάτω !

Εξ αιτίας αυτής της κατάστασης στην κατ' όνομα μόνο Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, το ποιοτικότατο φετινό ελληνικό ελαιόλαδο βρίσκεται στα αζήτητα, με τιμή πολύ κάτω του κόστους παραγωγής των 3 ευρώ/lit, ενώ οι Ιταλοί με τους μηχανισμούς που ακόμα διατηρούν, καταφέρνουν και επιτυγχάνουν μια πολύ αξιοπρεπή τιμή παραγωγού που δεν έχει πέσει κάτω από τα 5 ευρώ/lit !

Συντακτική Ομάδα phestos



(capital.gr 14 Ιαν 2019)

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιχειρεί να εισάγει στην Ισπανία μέσω διαφόρων συνεργατικών εταιρειών και επιχειρήσεων πολλές χιλιάδες τόνους λαδιού που έχει παραχθεί από ελιές που λεηλατήθηκαν από ισλαμιστές μαχητές στο Αφρίν και άλλες γειτονικές περιοχές της κατειλημμένης Ροτζάβα (Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βορείου Συρίας).

Τμήμα αυτού του πλιάτσικου ενδέχεται να έχει πωληθεί ήδη, ή να βρίσκεται στη φάση της εμπορικής του συσκευασίας, με ψευδή έγγραφα για την προέλευσή του, που έχουν εκδοθεί με τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης.
»