21 Μαΐ 2016

Αν υπήρχαν Ελληνικά δικαιώματα για την Κορωνέικη ελιά !




«Η Κορωνέικη (microcarpa alba) είναι ιθαγενής ελληνική ποικιλία ελιάς με ιστορικό συστηματικής καλλιέργειας τουλάχιστον 10 αιώνων»


Αυτό μπορεί εύκολα κάποιος να το εντοπίσει ψάχνοντας ιστορικά στοιχεία για την συγκεκριμένη ποικιλία . . .  

Είναι η ποικιλία του ελαιοδέντρου που αποδεδειγμένα δίνει το ποιοτικότερο ελαιόλαδο σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα τελευταία 30 χρόνια, αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και τόσοι συνεταιρισμοί και ενώσεις συνεταιρισμών . . . "τιτουλάριοι" όλοι, ασχολήθηκαν με την ελαιοκαλλιέργεια και τα προϊόντα της επ' αμοιβή.

30 Χρόνια τώρα, "πάσχιζαν" όλοι αυτοί να βοηθήσουν τον "έρημο" τον Έλληνα ελαιοπαραγωγό να βελτιώσει τις συνθήκες παραγωγής και πώλησης, αλλά και να του εξασφαλίσουν ΔΗΘΕΝ τα δικαιώματά του.


Πολύ λογικά λοιπόν μπορεί να τεθεί ένα εύλογο ερώτημα μεταξύ πολλών άλλων :

ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΪΚΗΣ ΕΛΙΑΣ, ΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ; ; ; !!!

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας υποτιθέμενης εξασφάλισης δικαιωμάτων, της ποικιλίας και των προϊόντων της στην παγκόσμια αγορά, μπορεί κάλλιστα να τα μαντέψει ο οποιοσδήποτε !
Θα ήταν περίπου σαν να ήμασταν σήμερα «Σαουδάραβες» και να παράγαμε πετρέλαιο !

Μοναδικά λοιπόν εξασφαλισμένα δικαιώματα στην καλλιέργεια της κορωνέικης για την Ελλάδα, από την εποχή της δεκαετίας του '80, αντί να κάναμε εξαγωγή φυτωρίων (όπως έγινε τότε) σε λοιπές χώρες της ευρώπης και της βόρειας Αφρικής, με ελάχιστο και «ηλίθιο» κέρδος !

Κέρδος γι' αυτούς που ασχολήθηκαν με τα φυτώρια και για τις πρώτες παρτίδες που διέθεσαν, αφού μετά καλλιέργησαν οι ντόπιοι και δημιούργησαν δικά τους φυτώρια !

Μια ακόμα εντελώς ανεύθυνη πολιτική (με ονοματεπώνυμα) ενάντια στην προστασία των συμφερόντων του έλληνα αγρότη !!!

Διότι αυτό έγινε στην πραγματικότητα. Δώσαμε αυτή την ποικιλία της ελιάς με τα μοναδικά χαρακτηριστικά τόσο ως φυτό όσο και στο ελαιόλαδο . . τσάμπα σε όλο τον κόσμο . . .

Αντί λοιπόν να "κοιτάγανε" μόνο τις τότε "χρυσές" επιδοτήσεις, θα έπρεπε να κοίταγαν και λίγο μακρύτερα από τη μύτη τους, ώστε να μεριμνούσαν και για το μέλλον της επόμενης γενιάς !

Και επειδή στην Ελλάδα υπάρχει, σε λαθεμένη εφαρμογή, η θεωρία του "ότι έγινε έγινε . . μη κοιτάς πίσω", σε άλλες ανεπτυγμένες κοινωνικά και οικονομικά χώρες υπάρχει η θεωρία των "lessons learned".

Είναι η απλή θεωρία του μελετάμε καλά το τι έγινε στο παρελθόν και μαθαίνουμε από τα λάθη μας, για να μην τα επαναλάβουμε.

Σ' αυτές τις χώρες λοιπόν, κατά κοινή ομολογία, οι δημόσιες υπηρεσίες αποδίδουν πάντα πολλά περισσότερα υπέρ του πολίτη τους !

Μ.Π.