ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΤΗΣ ΕΕ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Οι κίνδυνοι ενός Grexit είναι πλέον «πολύ πραγματικοί»
Σχέδια αντιμετώπισης μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη καταρτίζουν οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι τράπεζές τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα που αρχίζουν και πυκνώνουν .
Αρκετοί πλέον αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες έχουν μελετήσει τις πιθανές επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, ή τουλάχιστον μια χρεοκοπία, παρά το γεγονός ότι δεν το αναφέρουν δημοσίως.
Όλοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των ασκήσεων προγραμματισμού, αλλά όλοι έχουν καταρτίσει σχέδια για το μετριασμό των επιπτώσεων του Grexit.
"Οι αγορές θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ, ανήσυχες σε αυτό το στάδιο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει", δήλωσε ο Flemming Larsen, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι οι υπάλληλοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ξεκινήσει την κατάρτιση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για μια ελληνική αποχώρηση από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.
Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η διατραπεζική ρευστότητα θα παραμείνει ισχυρή για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημία στην αγορά ή επιπτώσεις ντόμινο όπως έγινε όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers το 2008.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, δήλωσε χτες ότι η Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντέξει τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ένωση, αλλά αυτό δεν θα είναι ομαλή μετάβαση και ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην αγορά με την ενίσχυση της δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης θα είναι αναγκαία.