9 Αυγ 2013

Θερίζει ο καρκίνος του θυρεοειδούς στην Κρήτη




Αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο οι περιπτώσεις της εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς στην Κρήτη 
 Με την κατάσταση να γίνεται εκρηκτική ως προς τη θεραπεία που απαιτείται με τη χρήση του ραδιενεργού ιωδίου, στους δύο και μοναδικούς θαλάμους που διαθέτει μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου σε ολόκληρο το νησί και καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και πολλών άλλων νησιών της Ελλάδας

Το Τσέρνομπιλ, αλλά και η χρήση των φυτοφαρμάκων, τα βαρέα μέταλλα στο νερό, η ρύπανση του περιβάλλοντος, όπως βέβαια και η κληρονομικότητα φαίνεται να είναι οι αιτίες της συνεχούς αύξησης του καρκίνου του θυρεοειδούς, που κυριολεκτικά "θερίζει", αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα έγινε επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή του φαινομένου και την αποκάλυψη του ποσοστού συμμετοχής του κάθε αίτιου στην αύξηση και την εξάπλωση των κρουσμάτων αυτών στον πληθυσμό της Κρήτης!


Κυρίως στις γυναίκες, αλλά τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται πολλά κρούσματα και στους άνδρες, χωρίς να λείπουν όμως και περιπτώσεις που εμφανίζονται όζοι, οι οποίοι τελικά διαπιστώνεται από τις περαιτέρω εξετάσεις ότι είναι κακοήθεις. Βέβαια, ο καρκίνος αυτός είναι από τους ελάχιστους που ευτυχώς είναι ιάσιμοι με τη χρήση του ιωδίου στους κλειστούς ειδικούς θαλάμους του ΠΑΓΝΗ, δηλαδή την κατάποση από τον ασθενή του χαπιού που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό και προέρχεται από ραδιενέργεια που έχει ληφθεί από πυρηνικούς αντιδραστήρες του εξωτερικού για να χρησιμοποιηθεί στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

"Έχουμε αύξηση"

Ο διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, τονίζει χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που έχουν χειρουργηθεί τα τελευταία χρόνια με καρκίνο του θυρεοειδούς. Έχουμε αύξηση, αλλά πού οφείλεται αυτό δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν υπάρχει μια επιδημιολογική μελέτη. Σίγουρα πάντως τα περιστατικά τα οποία χειρουργούμε είναι περισσότερα απ' ό,τι ήταν μέχρι πριν από 10 με 15 χρόνια»...


Απαντώντας επίσης στα ερωτήματα, ως προς την εποχή πριν και μετά το φοβερό πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, λέει: «Για να σας απαντήσω σε αυτό χρειάζονται στοιχεία. Και τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Μπορώ πάντως να σας πω ότι τα κρούσματα εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες και πολύ λιγότερο στους άνδρες. Μπορούμε επίσης αναμφίβολα να μιλήσουμε για αύξηση των κρουσμάτων αυτών κατά τα τελευταία χρόνια από χρόνο σε χρόνο».

Ενδεικτικά στοιχεία

Στο μεταξύ, υπάρχουν στοιχεία παλιότερα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την ΩΡΛ Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, και τα οποία είχαν απασχολήσει και σχετικά ιατρικά συνέδρια, που μιλούσαν για ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα κυρίως σε νέα παιδιά.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, από το 1990 έως το 2005 έγιναν 1.322 επεμβάσεις για την ολική αφαίρεση θυρεοειδούς σε 1.128 γυναίκες και 194 άνδρες. Από αυτές, οι 270 αφορούσαν κακοήθειες.

Τα στατιστικά στοιχεία του 2006 δείχνουν ότι έγιναν 253 εκτομές θυρεοειδούς σε 215 γυναίκες και 18 άνδρες, ενώ καταγράφηκαν 45 κακοήθειες. Τα περιστατικά δεν αφορούν μόνο μεγάλες ηλικίες, αλλά και νέα παιδιά 16-20-25 ετών.
Εξάλλου, σε συνέδριο που έγινε στην Κρήτη το 2006 αναφορικά με την επεμβατική των αδένων, αποκαλύφθηκε ότι το 60% των γυναικών έχουν από μικρά μέχρι μεγάλα προβλήματα με το θυρεοειδή. Ένα ποσοστό 3% έως 5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς και από αυτούς το 20% έως 25% έχουν καρκίνο στο θυρεοειδή.

Ύποπτα φυτοφάρμακα και νερό

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και των Ελλήνων χημικών και επιστημονικός συνεργάτης στο "Δημόκριτο", Νίκος Κατσαρός εκπέμπει από την πλευρά του σήμα κινδύνου προς όλους τους Κρητικούς. 
Τονίζει συγκεκριμένα : «Ένας παράγοντας είναι το Τσέρνομπιλ. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι τα φυτοφάρμακα. Διότι, δυστυχώς, γίνεται μία αλόγιστη κατανάλωση εκεί στην Κρήτη. Ένας τρίτος παράγοντας είναι - διότι ερχόμενος προ ημερών στο νησί σας ανησύχησα από αυτά που μου έλεγαν - το νερό. Υπάρχει πρόβλημα στο νερό της Κρήτης λόγω βαρέων μετάλλων και αναφέρομαι κυρίως στο νομό Ηρακλείου. Όλα αυτά, λίγο-λίγο το καθένα παίζουν το ρόλο τους κι έτσι εμφανίζονται αυτά τα υψηλά ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς»...

Θαυματουργό χάπι

Το χάπι ιωδίου σώζει ζωές. Αλλά για να βρεθεί θέση στους ειδικούς θαλάμους από μόλυβδο του ΠΑΓΝΗ χρειάζονται πολλοί μήνες, αφού κάθε εβδομάδα εξυπηρετούνται δύο συν δύο ασθενείς κάθε Τρίτη και κάθε Πέμπτη. 
Ο ασθενής μπαίνει στο θάλαμο. Ο πυρηνικός ιατρός μπαίνει μέσα με το χαπάκι σε ειδικό κουτί μολύβδου. Μάλιστα, ο ίδιος φοράει και στολή από μόλυβδο. Πρώτα έχει γίνει από τον ασθενή πρόβα κατάποσης του χαπιού, με ψεύτικο χαπάκι. Αφού στη συνέχεια το καταπιεί, ο θάλαμος θα κλείσει. Οι νοσοκόμες επικοινωνούν μαζί του μέσω κάμερας και τηλεφώνου. Έχει συμβεί πρόσφατα να νοσηλευτεί στον ειδικό θάλαμο 7χρονο παιδάκι που έκανε εμετό το χαπάκι και τότε στη μονάδα σήμανε συναγερμός και οι νοσοκόμες μπήκαν με ειδική στολή για να βοηθήσουν το παιδί. Όπως τονίζει ο Νίκος Κατσαρός, «αυτό το χάπι έρχεται από το εξωτερικό. Έχει φτιαχτεί σε πυρηνικό αντιδραστήρα όπου και βομβαρδίζεται με ραδιενέργεια. Το ιώδιο έχει μικρό χρόνο ζωής, μόλις 8 ημερών. Η δόση είναι τέτοια που καταστρέφει μόνο τα κύτταρα του θυρεοειδούς και δεν καταστρέφει τον υπόλοιπο οργανισμό», καταλήγει ο Νίκος Κατσαρός.
Στο μεταξύ, πάρα πολλοί ασθενείς από την Κρήτη, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να περιμένουν για πολλούς μήνες, καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, που κυριολεκτικά, λόγω ανυπαρξίας υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, κάνουν χρυσές δουλειές με τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Μεγάλη έξαρση και στα παιδιά

Για αύξηση των κρουσμάτων θυρεοειδούς στην Κρήτη αλλά και καρκίνων του θυρεοειδούς κάνει λόγο και ιδιώτης γιατρός-ακτινολόγος.

«Βλέπουμε συνεχώς πλέον πολύ περισσότερους ανθρώπους όχι μόνο μεγάλων αλλά και μικρών ηλικιών, που θέλουν να ελέγξουν το θυρεοειδή τους. Από αυτά τα περιστατικά που βλέπουμε, πάρα πολλά περιστατικά έχουν πρόβλημα. Δηλαδή μπορεί να έχουμε μια πολύ ωραία εξέταση ορμονική και στην απεικόνιση να έχουμε τον όζο, μια ανομοιογένεια, είτε μια χρόνια θυρεοειδίτιδα, η οποία θέλει έλεγχο. Δεν είναι δηλαδή μόνο οι όζοι οι οποίοι μας απασχολούν και που είναι πιο σημαντικό πρόβλημα που μας απασχολεί τότε, γιατί μπορεί να έχουμε μια κακοήθεια»...

Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια οι παιδίατροι δείχνουν ιδιαίτερη σημασία στην εξέταση και στο θυρεοειδή των παιδιών. «Η συχνότητα αυτών των προβλημάτων στα παιδιά είναι μικρή. Αλλά η συχνότητα της κακοήθειας στα παιδιά είναι ιδιαίτερα μεγάλη. 
Που σημαίνει. Αν έχουμε ένα μικρό παιδάκι, κάτι που είναι σπάνιο σε ποσοστό περίπου 2%, που έχει όζους, αυτούς τους όζους ιδιαίτερα στα παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να τους ελέγξουμε διότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε κακοήθεια».

Στο σημείο αυτό, η γιατρός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν κάνουμε ιατρικές εξετάσεις, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δε μένουμε στις εξετάσεις αίματος. Είναι σαν να μιλάμε στο τηλέφωνο, να γνωριζόμαστε από το τηλέφωνο, αλλά να μην ξέρουμε τη φυσιογνωμία ο ένας του άλλου. Αυτό συμβαίνει όταν κάνουμε μόνο εξετάσεις αίματος, χωρίς να κάνουμε και τον υπέρηχο. Τότε είναι που έχουμε ελέγξει το θυρεοειδή»...

Πού οφείλονται;

 «Έχουμε αύξηση, αλλά δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται μόνο στο ότι είναι περισσότερη η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων. Κατά τη γνώμη μου, έχουμε αύξηση και όχι μόνο επειδή τα ψάχνουμε. Και έχουμε και πολλές περιπτώσεις που εντοπίζουμε στη νεκροψία καρκίνο στο θυρεοειδή, αλλά ο άνθρωπος δεν πέθανε από 'κει. Μόνο ένας τύπος μπορεί να εξελιχθεί σε θανατηφόρο»...
Η ίδια καταλήγοντας τόνισε ότι θεωρεί πως η μόλυνση και η ρύπανση του περιβάλλοντος παίζουν σημαντικό ρόλο. «Και δεν είναι τυχαίο», όπως λέει, «πως στη δικιά μας τη γενιά εμφανίζονται οι περισσότεροι καρκίνοι. 
Δηλαδή, στη γενιά που, όταν είχαμε το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, ήμασταν στη φάση της ανάπτυξης της ηλικίας μας. 
Εγώ το βλέπω και στο ιατρείο, ότι τα περισσότερα περιστατικά προβλημάτων του θυρεοειδούς είναι σε αυτές τις ηλικίες, γύρω στα 35 με 40, ενώ έχουμε βέβαια και πάρα πολλές περιπτώσεις και σε μεγαλύτερες αλλά και σε μικρότερες ηλικίες»...