30 Αυγ 2018

Το «εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο» στη διατροφή μας




Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτέλεσε το παραδοσιακό λιπαρό τρόφιμο της ελληνικής κουζίνας. 
Αυτό είναι άλλωστε το κύριο συστατικό της τόσο γνωστής Κρητικής Διατροφής.

Είναι επίσης γνωστό ότι, προέρχεται από τον καρπό της ελιάς.


Γεγονός είναι ότι οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που επιδόθηκε συστηματικά στην καλλιέργεια της ελιάς αφού εκτίμησε τα πλεονεκτήματα του δένδρου αυτού, το θεώρησε ιερό αφιερώνοντας το στη θεά της σοφίας την Αθηνά και το καθιέρωσε σαν σύμβολο ειρήνης και νίκης.


Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Αρχαίοι Έλληνες τρέφονταν το χειμώνα με λίγα όσπρια, λαχανικά, ελιές και κυρίως ελαιόλαδο και με αυτά εξασφάλιζαν τα απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Μέσα από μελέτες που έχουν γίνει, αποδείχτηκε ότι ο βαθμός αφομοίωσης του ελαιολάδου είναι πολύ μεγάλος (περίπου 93,4%). 

Πολλές έρευνες απέδειξαν ότι η αφομοίωση του ελαιολάδου από τον οργανισμό οφείλεται κυρίως στην υψηλή μονοακορεστότητά του δηλαδή στο μεγάλο ποσοστό του ελαϊκού οξέος.

Σημαντικό όμως ρόλο διαδραματίζουν και τα άλλα συστατικά του, όπως οι χρωστικές χλωροφύλλη και φαιοφυτίνη, που βρίσκονται μέσα στο ελαιόλαδο. 
Ακόμη ο μεγάλος βαθμός αφομοίωσης του ελαιολάδου οφείλεται και στο ότι το λάδι αυτό είναι το μόνο χολαγωγό λάδι, το οποίο προκαλεί χολική εκκένωση και διευκολύνει την εκκένωση της χοληδόχου κύστης
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία για την αφομοίωση των λιπαρών συστατικών.

Αναμφισβήτητα το ελαιόλαδο πέπτεται εύκολα και βοηθά επίσης στην πέψη και άλλων λιπαρών υλών γιατί διευκολύνει τις εκκρίσεις του πεπτικού συστήματος και της χολής και διεγείρει το ένζυμο παγκρεατική λιπάση. 

Η μεγάλη αφομοίωση του ελαιολάδου έχει σημασία γιατί έτσι απορροφώνται από τον οργανισμό τα καλά συστατικά του όπως είναι η βιταμίνη Ε και οι φαινόλες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εμποδίζουν την οξείδωση των λιπαρών ιστών του ανθρώπινου σώματος.

ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Το ελαιόλαδο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην υγεία του ανθρώπου.

Πιο αναλυτικά φαίνεται να:


Βοηθά έναντι πολλών μορφών καρκίνου (προστάτη, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του εντέρου).

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου σχετίζεται με τη συνολική πρόσληψη ζωικού λίπους. Οι συσχετίσεις αυτές ωστόσο, περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στο κορεσμένο και ζωικό λίπος. Έχει διαπιστωθεί μια θετική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ζωικού λίπους και τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου στις γυναίκες.


Η καθημερινή κατανάλωση συμβάλλει στην παρεμπόδιση καρδιακών παθήσεων, και αυτό γιατί επιδρά θετικά στην χοληστερίνη, και μειώνει την οξείδωση της LDL-χοληστερόλη (κακή χοληστερίνη) μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει. 

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, αναμφισβήτητα το ελαιόλαδο αποτελεί μια πηγή σημαντικής θρεπτικής αξίας καθώς και παρεμποδιστικός παράγοντας για πολλές από τις ασθένειες που μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή. Επιβάλλεται λοιπόν ο καθένας μας να διατηρεί ένα διαιτολόγιο που να έχει σαν μοναδική πηγή λίπους το ελαιόλαδο πάντα σε ανάλογες ποσότητα, κάτι άλλωστε που υποστηρίζει η γνωστή σε εμάς Μεσογειακή Διατροφή.

Συμβάλλει στην καθυστέρηση της γήρανσης εξαιτίας των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχουν (βιταμίνη Ε, κυρίως φαινόλες). Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, αλλά και δεσμεύει τις τυχόν σχηματιζόμενες ελεύθερες ρίζες.



Το ελαιόλαδο αναμφισβήτητα αποτελεί ένα προϊόν με ξεχωριστά βιολογικά, θρεπτικά, αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα συναντάμε, κυρίως, στο καλής ποιότητας ελαιόλαδο, αυτό με την πολύ χαμηλή οξύτητα (χωρίς τάγγισμα) και με το πολύ καλό άρωμα και γεύση.

Κατερίνα Πετρίδη
Διατροφολόγος