8 Φεβ 2018

Το 1908 είχαν υποσχεθεί στους Μεσσαρίτες σιδηρόδρομο με Ηράκλειο !




Προεκλογική υπόσχεση κατά τις εκλογές της Κρητικής πολιτείας !

Εκείνη την περίοδο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μιχελιδάκης (αρχηγός του κόμματος των Μπατζάκηδων της τότε ανεξάρτητης κρητικής πολιτείας) είχε υποσχεθεί τη δημιουργία και λειτουργία ενός σιδηροδρόμου που θα ένωνε την Μεσαρά με το Ηράκλειο !



Μάλιστα, ο ίδιος κέρδισε τις εκλογές παίρνοντας 78 βουλευτικές έδρες.


Όπως περιγράφει ο Μανώλης Δερμιτζάκης στο βιβλίο του «Από όσα θυμούμαι το Παλιό Κάστρο», οι Μεσαρίτες είχαν άχτι τον Μιχελιδάκη καθώς είχε περάσει καιρός από τις υποσχέσεις του κι εκείνοι εξακολουθούσαν «να έρχονταν με τα γαϊδαρομούλαρά τους στη χώρα με όλες τις ταλαιπωρίες που είχε ένα τόσο μακρινό ταξίδι».

(Υπόψη ότι για να γίνει σιδηροδρομική γραμμή Ηρακλείου - Μεσσαράς, με το υπάρχον ανάγλυφο του εδάφους, χρειάζονται αρκετά τούνελ και κοιλαδογέφυρες, που ακόμα και με τη σημερινή τεχνολογία είναι δύσκολη η κατασκευή !!!)

Όταν ο σιδηρόδρομος λειτούργησε για μία ημέρα !

Οι Αποκριές εκείνης της χρονιάς του 1908 δεν ξεχάστηκαν ποτέ, όταν κάτοικοι της Μεσσαράς έκαναν… πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις για το έργο του σιδηροδρόμου που θα ένωνε το Ηράκλειο με την Μεσαρά.

Με πολύ δόση χιούμορ και άκρως πολιτικές προεκτάσεις οι κάτοικοι της περιοχής λειτούργησαν για μία ημέρα τον σιδηρόδρομο της Μεσαράς !

Πήραν λοιπόν όσους γαϊδάρους μπόρεσαν να βρουν. Τους έδεσε τον έναν πίσω στον άλλον και τους «μεταμφίεσαν» σε βαγόνια. Στον πρώτο γάιδαρο έβαλαν μία χάρτινη μαύρη καμινάδα – σαν αυτή που έχει το τρένο – κι έγραψαν πάνω σ’ ένα πανό «Σιδηρόδρομος Μεσαράς!».

Στα υπόλοιπα γαϊδούρια έβαλαν χαρτόκουτες που έγραφαν «Πρώτη Θέσις», «Δεύτερη Θέσις» κ.ο.κ. Μηχανοδηγός του περίεργου αυτού σιδηροδρόμου ήταν ο Γεώργιος Μυλοποταμιτάκης – γνωστός και ως Γκιουγκιούλας – ο οποίος μιμούνταν εκπληκτικά τα γκαρίσματα του γαϊδάρου. Αυτός έδινε το έναυσμα στα υπόλοιπα ζώα τα οποία ακούγοντάς τον γκάριζαν κι εκείνα ξεσηκώνοντας τα πλήθη.