11 Νοε 2017

Η ελιά, το ιερό δένδρο του Δία, δεν ευδοκιμεί παντού




ΜΟΝΑΔΙΚΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια δρομολογούνται σε αρκετά κράτη (τα οποία βρίσκονται κοντά στην εύκρατη ζώνη της γης) προσπάθειες για καλλιέργεια της ελιάς με σκοπό την βιομηχανικά οργανωμένη παραγωγή ελαιολάδου.

Είναι όμως γνωστότερο ότι, από τα πανάρχαια χρόνια το δένδρο της ελιάς φύεται και αποδίδει το εξαιρετικό ελαιόλαδο (που είναι μια σούπερ τροφή με μοναδικά οργανοληπτικά συστατικά) μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.


Η ζώνη που παράγει το ποιοτικότερο ελαιόλαδο στον κόσμο
και το πιο πολυβραβευμένο για τα μοναδικά οργανοληπτικά συστατικά του


Χώρες όπως η Κίνα, το Πακιστάν και η Ινδία, δοκίμασαν την καλλιέργεια σε περιοχές τους που προσομοιάζουν κλιματικά σ' αυτές της Μεσογείου, αλλά η αποτυχία έγινε αισθητή από τα πρώτα στάδια των προσπαθειών. Στις περιοχές αυτές ενώ αναπτύχθηκαν τα ελαιόδενδρα εντούτοις δεν απέδωσαν καρπό.

Πρόσφατα μια άλλη χώρα, η Αργεντινή, με τεράστιες γεωργικές εκτάσεις κυρίως στην παραγωγή δημητριακών προσπαθεί να "βγει" δυναμικά στην εξαγωγή ελαιολάδου. 
Οι ελαιώνες της εντοπίζονται στα βόρεια της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Χιλή και κυρίως στην περιοχή Αραούκο, από την οποία έχει πάρει και το όνομα η μοναδική ντόπια ποικιλία ελιάς.
Στην προσπάθειά τους να επεκτείνουν την καλλιέργεια νοτιότερα σε περιοχές όπως η Πάμπας, η Σάντα Φε, η Κόρδοβα και το Μπουένος Άιρες, αντιμετώπισαν μεγάλες ζημιές στους ελαιώνες κυρίως από την διαρκή υγρασία, τις έντονες βροχοπτώσεις και τα "βαριά" χώματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια από τις μεγάλες εταιρείες είχε ολοκληρωτική καταστροφή σε 650.000 εκτάρια οργανωμένης εκμετάλλευσης. Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης εταιρείας χαρακτήρισε τις εκτάσεις αυτές ως μη εμφυτεύσιμες πλέον.

Και όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν παρά τις δηλώσεις του υπουργείου γεωργίας της Αργεντινής ότι αναμένει αύξηση στην παραγωγή ελαιολάδου κατά 20%.

Η Αργεντίνικη ποικιλία ελιάς arauco
ή "creole"

Ο Frankie Gobbee, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Argentina Olive Group, δήλωσε ότι η ποιότητα του αργεντίνικου ελαιολάδου θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για την ποικιλία Arauco, η οποία είναι μοναδική στην Αργεντινή.

Συνοψίζοντας επισήμανε ότι, εάν οι ελαιοπαραγωγοί και οι εταιρείες ελαιολάδου δουλέψουν μαζί για να υποστηρίξουν αυτή την ποικιλία, θα είναι δυνατό να κερδίσουν την παγκόσμια προσοχή για το συγκεκριμένο προϊόν.

Παρόλα αυτά οι Αργετντίνοι παραγωγοί έχουν καταφέρει να πλασάρουν το τυποποιημένο ελαιόλαδο της ποικιλίας Αραούκο σε τιμές πραγματικά εντυπωσιακές αφού τα 500 ml το μπουκάλι κοστίζει από 170 μέχρι και 180 δολάρια.