5 Ιουλ 2016

Απλή αναλογική. Ας μάθουν επιτέλους να συνεργάζονται





Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

ΑΣ ΜΑΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΤΣΕΠΕΣ» ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ «ΠΑΙΔΙΑ»


Απλή αναλογική με όριο



Στο σύστημα της Απλής αναλογικής ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια.


Είναι το μοναδικό δίκαιο εκλογικό σύστημα, διότι αποτυπώνει ακριβώς τη λαϊκή βούληση.

Δέχεται όμως την κριτική ότι δεν παράγει ισχυρές πλειοψηφίες, αφού η εμπειρία στις δυτικές κοινωνίες δείχνει πως σπάνια κάποιος συνδυασμός λαμβάνει το απαραίτητο 50% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Στην καθαρή μορφή της απλής αναλογικής, οι έδρες κάθε συνδυασμού προκύπτουν από το γινόμενο «Εθνικό ποσοστό X συνολικός αριθμός εδρών» (στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο).

Για παράδειγμα ένας συνδυασμός στην Ελλάδα που θα λάμβανε 15%, θα είχε 15/100×300=45 βουλευτές. 
Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Μία παραλλαγή της απλής αναλογικής είναι αυτή που ορίζει ελάχιστο όριο για τη συμμετοχή στην κατανομή των εδρών. 
Σε αυτήν την περίπτωση, όσοι συνδυασμοί δεν ξεπεράσουν το όριο δε μπορούν να λάβουν έδρες, ακόμη και εάν δικαιούνται με βάση το παραπάνω γινόμενο.

Παράδειγμα απλής αναλογικής με όριο είναι το σύστημα εκλογής ευρωβουλευτών στην Ελλάδα, το οποίο κατανέμει απολύτως αναλογικά τις έδρες αλλά μόνο σε όσους συνδυασμούς ξεπεράσουν το 3%.