3 Ιουν 2016

Ισπανικές εταιρείες νοθεύουν το ελαιόλαδο !




Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 120 ΤΟΝΟΥΣ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «COLOROIL»

Οι δικαστική αστυνομία συνέλαβε 9 άτομα, τα οποία έχουν εμπλέξει σε απάτη νοθευμένου ελαιολάδου πάνω από 200 ελαιοκαλλιεργητές από την περιοχή της Κόρδοβας στην Ανδαλουσία, γνωστή για τους απέραντους ελαιώνες της.



Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε όταν συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αγροτών, ειδοποίησαν για την πιθανότητα ορισμένες εταιρείες να προωθούν στην αγορά ελαιόλαδο με βιοντίζελ !

Εντοπίστηκε μια εταιρεία που εμπλέκεται στην υπόθεση, με έδρα τη Χαέν, ως ο αποδέκτης παρτίδων ηλιελαίου από τη Γαλλία, φοινικελαίου από τον Ισημερινό και λάδι αβοκάντο από την Ελλάδα.

Βρήκαν επίσης ότι η εταιρεία αποκτά αρωματικές ύλες και χρωστικές ουσίες που δεν εντοπίζονται στις εμπορικές δραστηριότητες.

Η Πολιτοφυλακή, σε συντονισμό με το Περιφερειακό Υπουργείο Γεωργίας της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις και διοικητικούς τομείς της εταιρείας και πήραν δείγματα του ελαιολάδου και από τέσσερις άλλες εταιρείες στην Χαέν, την Γρανάδα και την Κόρδοβα.

Ανακάλυψαν και κατάσχεσαν 120 τόνους διαφόρων ελαίων, τεχνητές αρωματικές ουσίες θυμαριού και σκόρδου, χλωροφύλλη μαγνησίου, και πλαστά έγγραφα.

Η κατανάλωση παρόμοιων προϊόντων μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών λόγω της πιθανής παρουσίας επιβλαβών καταλοίπων.

Το μείγμα ελαίων θα μπορούσε επίσης να είναι επιβλαβές για άτομα με ευαισθησία σε ορισμένες ουσίες και αλλεργιογόνα.

Από τις χημικές αναλύσεις βρέθηκε ότι το τελικό προϊόν αποτελούνταν μόνο από 15 τοις εκατό ελαιόλαδο !


πηγή:oliveoiltimes.com (30 Μαΐου 2016)