29 Μαΐ 2016

Δημοτική εταιρεία και Φεστιβάλ Ματάλων - Ενημέρωση πολιτών




ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ MATALA HIPPIE FESTIVAL ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !

Το φεστιβάλ στα Μάταλα είναι αναμφισβήτητα ένας "δυνατός" θεσμός τόσο για την περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα, για όλους τους φίλους της φιλοσοφίας και του μηνύματος που αντιπροσωπεύουν τα Μάταλα τις δεκαετίας '60 - '70

Όσο όμως και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο θεσμός αυτός θα εξακολουθεί χρόνο με το χρόνο να "γράφει" μόνο επιτυχίες, θα πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία παρόμοιων εκδηλώσεων καθώς και το χρόνο "επιβίωσής" τους.
Πολλά τα παραδείγματα τέτοιων επιτυχημένων φεστιβάλ που δεν υπάρχουν πλέον, τόσο εγχώριων (ελληνικών) όσο και διεθνών.

Αν και το φεστιβάλ Ματάλων βρίσκεται ακόμα στην "ενηλικίωσή" του, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε στο βάθος του μυαλού μας ότι κάθε τι έχει και το όριό του !

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το σοβαρότερο που συμβαίνει στο δικό μας φεστιβάλ, είναι το "βαρύ" χρέος με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η διοργανώτρια δημοτική εταιρεία.

Η διοργάνωση μέχρι και το φεστιβάλ του 2014 άφηνε συνεχώς οικονομικές εκκρεμότητες. Μόνο το 2015 για πρώτη φορά είχε κέρδος.  (Δείτε εδώ Απολογισμός Φεστιβάλ Ματάλων 2015)

 Δυστυχώς το χρέος της μονομετοχικής στις αρχές του 2015 πλησίαζε το 1 εκατομμύριο ευρώ και είχε τεθεί το ερώτημα να κλείσει η δημοτική επιχείρηση ή να εξευρεθούν οικονομικοί πόροι ικανοί τόσο για την επιβίωσή της όσο και για τη συνέχιση του θρυλικού πια φεστιβάλ.

Επιλέχθηκε η δύσκολη λύση, να περιοριστούν στο ελάχιστο λογικό τα έξοδα-δαπάνες και παράλληλα να εξευρεθούν οικονομικοί πόροι ικανοί για τη συνέχιση των εκδηλώσεων του καλοκαιριού.

Για το ξεκαθάρισμα των οικονομικών της μονομετοχικής του δήμου μέχρι και το 2014, οπότε και ανέλαβε το νέο ΔΣ (με τη νέα δημοτική αρχή), επιλέχθηκε η λύση των ορκωτών λογιστών, το πόρισμα των οποίων ακολουθεί σήμερα την προβλεπόμενη νόμιμη οδό.

Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά μερικές από τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει το νέο ΔΣ, τις οποίες και ανέδειξε και το πόρισμα των ορκωτών, ώστε να αποκτήσει ο αναγνώστης μια εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε :

- Είχαν ληφθεί δάνεια με υποθήκευση περιουσίας της εταιρείας στα Μάταλα (όπως το μεγάλο οικόπεδο του κάμπιγκ δίπλα στις σπηλιές), που δεν εξυπηρετούνταν.

- Λόγω μη καταβολής οφειλόμενων φόρων αλλά και δόσεων, κινδύνευαν να δεσμευτούν τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας, ενώ είχε δεσμευτεί από την εφορία το ενοίκιο 2 κτιρίων που ενοικιάζονται στα Μάταλα !

- Εκκρεμούσαν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από κρατικές υπηρεσίες για μη συμμόρφωση αλλά και για παραβάσεις.

- Υπήρχαν οικονομικές απαιτήσεις ιδιωτών για τις οποίες δεν είχαν τηρηθεί νόμιμες διαδικασίες, δεν υπήρχαν αποφάσεις ΔΣ και παραστατικά !

Αποφάσεις και ενέργειες για το φεστιβάλ 2016

Ο σχεδιασμός γίνεται τώρα με όλο αυτό το χρέος να εκκρεμεί και με μόνα έσοδα στο ταμείο της εταιρείας από την εκμετάλλευση του πάρκινγκ και από ομπρέλες παραλίας, ενώ για το 3ημερο του φεστιβάλ υπάρχουν κάποια έσοδα από ενοικίαση χώρων σε ιδιώτες.

Για μια επιτυχημένη διοργάνωση λοιπόν, απαραίτητη αλλά και μοναδική επιλογή είναι η εξεύρεση κατάλληλων χορηγών, αλλά και ενός έμπειρου μάνατζερ για το καλλιτεχνικό κομμάτι και τις εγκαταστάσεις σκηνής και ήχου.

Όπως είναι και διεθνώς αποδεκτό, ο κάθε χορηγός τοποθετεί το διαφημιστικό του logo σε συμφωνημένο με το διοργανωτή μέρος. 

Αυτό γίνεται και στα Μάταλα, αφού το ΔΣ επέλεξε να μην επιβάλει κανενός είδους εισιτήριο σε χώρους του φεστιβάλ και να είναι ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ για όλο τον κόσμο, σύμφωνα άλλωστε και με τη φιλοσοφία της διοργάνωσης !

                    Η 
Συντακτική Ομάδα του phestos