1 Ιαν 2015

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρομοκρατεί πλέον τους επενδυτές




Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με Βερολίνο και Παρίσι

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, αρκετοί επενδυτές δεν συμμερίζονται πλέον τους φόβους ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα φέρει το χάος.

Υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει τις προηγούμενες θέσεις του για το “σκίσιμο” του μνημονίου και δίνει έμφαση σε πιο μετριοπαθείς λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, ενώ επαναλαμβάνει την βαθιά του δέσμευση να παραμείνει στο ευρώ.



Το μόνο κακό σενάριο είναι η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα που θα υπάρξει την προεκλογική περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων κατά την οποία και οι ευρωπαϊκοί τίτλοι θα δυσκολευτούν να αποδώσουν.

Πιστεύουν λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδειχθεί περισσότερο ρεαλιστικός σε σύγκριση με την παλαιότερη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχει ήδη ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη και ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί ρεαλιστικές αλλαγές στο πρόγραμμα της Ελλάδας και να συμβάλλει στην ελληνική ανάκαμψη αντί να την εκτροχιάσει.

Φυσικά, η προοπτική νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών προβληματίζει τους επενδυτές αν και δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι ποιο σημείο θα γίνουν συμβιβασμοί.

Υπάρχουν κι άλλοι που βλέπουν μια ενδεχόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ ως αγοραστική ευκαιρία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να είναι λιγότερο προβληματική απ' ότι αρχικά φοβόντουσαν.