5 Σεπ 2013

Η "δικτατορία" των τραπεζών ακόμα καλά κρατεί



 Αναγκαίες και επιτακτικές οι ρυθμίσεις για χαμηλές δόσεις δανείων και διαγραφές χρέους

Το «κυνήγι» του μαύρου χρήματος αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των Αρχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στον καθορισμό ενός μοντέλου για τις ρυθμίσεις δανείων, το οποίο και εφαρμόζεται με επιτυχία.

Το μοντέλο αυτό προβλέπει χαμηλότερες δόσεις για τους δανειολήπτες, ακόμη και διαγραφές οφειλών κατά περίπτωση.

Στόχος είναι να δοθεί μια ανάσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ, παράλληλα, εισάγει νέους όρους όπως «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» και «συνεργάσιμος δανειολήπτης».

Τι προβλέπει το Ιρλανδικό μοντέλο για τις «απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης»


Στην Ιρλανδία, έχει καθιερωθεί μια λίστα με τις απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών είτε πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα.

Παράλληλα, υπάρχει ένας κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση,επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης»

Εκτός από τη λίστα αυτή, που είναι αδιαμφισβήτητη καθώς έχει καταρτιστεί από την ιρλανδική στατιστική υπηρεσία έχουν καταρτιστεί και συγκεκριμένα κριτήρια που αποτελούν τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Πρόκειται για εκείνον που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες όπως π.χ. έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία.

Μέσω αυτού του μοντέλου η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και, συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους.

Στόχος του νέου μοντέλου με αυτούς τους όρους είναι να υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

Τι συμβαίνει με τις διαγραφές χρέους

Στην Ιρλανδία, ορισμένες οφειλές μπορούν ακόμη και να διαγραφούν εφόσον η τράπεζα διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω όροι.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί διακανονισμοί σε τέτοιο βαθμό που τράπεζα και δανειολήπτης να βγαίνουν και οι δύο ωφελημένοι.

Ίσως προς αυτό το σκοπό, πρέπει να κινηθούν κι εδώ τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αλλά και οι καταναλωτικές οργανώσεις .


Επιπλέον πηγές από την Κομισιόν, αναφέρουν ότι στον ορατό ορίζοντα θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες έρευνες στις ελληνικές τράπεζες που θα περιλαμβάνουν τόσο τα «χαριστικά» δάνεια όσο και τις περιπτώσεις ξεπλύματος
Το «κυνήγι» του μαύρου χρήματος αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των Αρχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πλέον επιταχύνονται οι προσπάθειες και στην Ελλάδα.