3 Μαΐ 2012

Σε περιοχές με ανεργία 25% οι νέοι δεν εργάζονται στα χωράφια




Μήπως τελικά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον πάτο του βαρελιού διότι μόνο έτσι θα μπορούσε κανείς να δει την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο με τους Έλληνες αγρότες στην Ημαθία να ζητάνε 4800 εποχιακούς εργάτες και να παρουσιάζονται για δουλεία μόλις… 19 Έλληνες και αυτοί ήταν συνταξιούχοι.

Και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης με την ανεργία να φτάνει το 21% με τους ανθρώπους να αυτοκτονούν από τα χρέη και την κατάθλιψη που τους έχει κυριεύσει. Σύμφωνα με τους 1700 αγρότες του νομού Ημαθίας αυτή την περίοδο και για 4 μήνες χρειάζονται στα χωράφια 4900 εργάτες οι οποίοι θα δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα με ημερομίσθιο 23 ευρώ (600 ευρώ το μήνα) και τα έξοδα διαμονής πληρωμένα.


Και όμως για μία ακόμη φορά οι Έλληνες άνεργοι δεν πάνε να εργαστούν στα χωράφια. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι πριν από δύο εβδομάδες η Ένωση Νέων Αγροτών κοινοποίησε με δελτίο τύπου στις Περιφέρειες και τους Δήμους όλης της χώρας, την ανάγκη εργασίας Ελλήνων εργατών γης που θα
δουλέψουν αυτούς τους τέσσερις μήνες στον κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας.

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά και μέσω μηνύματος από το κινητό, χωρίς γραφειοκρατική διαδικασία τόσο απλά . Ωστόσο, η ανταπόκριση στην πρόσκληση για εργασία σε ένα τόπο με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ροδάκινων, ήταν πολύ μικρή και όλα αυτά την στιγμή που η ανεργία στη Βέροια φτάνει το 25% και στη Νάουσα το 50%.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας, Νίκος Αγγελόπουλος αν και οι αγρότες της περιοχής ανέμεναν μεγάλη συμμετοχή από τους ανέργους των γειτονικών πόλεων τελικά «Ενδιαφέρθηκαν την πρώτη εβδομάδα οχτώ Έλληνες που σήμερα φτάνουν τους 19» συμπλήρωσε ο Νίκος Αγγελόπουλος.

Τώρα οι αγρότες θα αναγκαστούν να προσλάβουν 4.885 Βούλγαρους, Αλβανούς και Σκοπιανούς
εργάτες συμβάλλοντας στην βελτίωση των οικονομικών των γειτονικών χωρών στα καζίνο και στα καταστήματα των οποίων οι Έλληνες άνεργοι στην Μακεδονία με ικανοποίηση αφήνουν τα επιδόματα ανεργίας και τις όποιες οικονομίες τους.

Τελικά η ελληνική κοινωνία ακόμα δεν έχει πιάσει πάτο διότι πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις μία κατάσταση όταν η ανεργία φτάνει το 25% και οι άνεργοι δεν επιθυμούν να εργαστούν έστω και για 600 ευρώ. Αυτά δυστυχώς βλέπει η ΤΡΟΙΚΑ και πιστεύει ότι μπορεί να μας φορτώσει με περισσότερους φόρους