28 Μαρ 2012

Νερό… ο διάφανος χρυσός για την υγεία μας




Ο ρόλος και η σημασία του νερού στην καθημερινότητά μας
Σίγουρα έχετε ακούσει πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό… γιατί όμως; Το νερό στο σώμα μας συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρησή μας στη ζωή. Η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο σώμα μας, η αποβολή των άχρηστων ουσιών, η διατήρηση της θερμοκρασία του σώματος, η λίπανση των αρθρώσεων και η προστασία των οργάνων, η ρύθμιση της πίεσης του αίματος και η ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών είναι μόνο μερικές από αυτές.
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά και γιατί;
Το νερό στο σώμα μας ακολουθεί έναν αέναο κύκλο καθημερινά. Σε φυσιολογικές συνθήκες κάθε ημέρα «χάνουμε» νερό μέσω του ιδρώτα, των ούρων, του γαστρεντερικού μας συστήματος, αλλά και μέσω της αναπνοής. Για αυτό είναι σημαντικό να αποκαθιστούμε κάθε του σταγόνα, ώστε τα υγρά στο σώμα μας να βρίσκονται σε ισορροπία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επαρκής θεωρείται η πρόσληψη 2,5 και 2 λίτρων νερού ημερησίως για ενήλικες άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, μέσω του πόσιμου νερού αλλά και άλλων ροφημάτων, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, το τσάι, καθώς και μέσω στερεών τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει ή κατά τη διάρκεια της άσκησης, καταστάσεις στις οποίες η εφίδρωση είναι μεγαλύτερη, η απώλεια νερού αυξάνεται με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη από περισσότερα υγρά. Αντίστοιχα οι ανάγκες μας αυξάνουν σε παθολογικές καταστάσεις όπως οι γαστρεντερίτιδες (διάρροιες και εμετοί) ή ο πυρετός.

Παράλληλα και οι τροφές συνεισφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού στον οργανισμό και ιδιαιτέρως τα φρούτα και τα λαχανικά, που η περιεκτικότητά τους σε νερό προσεγγίζει το 90% της σύνθεσής τους. Η ντομάτα για παράδειγμα, που είναι μια στερεή τροφή, προσφέρει στο σώμα μας περισσότερο νερό από ότι το γάλα που θεωρείται μια υγρή τροφή.

Κι αν δεν καταναλώσουμε νερό;
Αδυναμία, κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια συγκέντρωσης είναι ορισμένες από τις καταστάσεις που συνδέονται με την ήπια αφυδάτωση, όπου η απώλεια νερού αγγίζει μόλις το 1 με 2% του βάρους του σώματός μας. Στην περίπτωση δε των αθλητών, η αφυδάτωση μπορεί να «απειλήσει» τη διάκρισή τους αφού έχει φανεί ότι μειώνει την αθλητική απόδοση. Προσοχή! Το αίσθημα της δίψας δεν είναι η καλύτερη ένδειξη για την πρόσληψη νερού, αντίθετα αποτελεί «σήμα κινδύνου» καθώς μαρτυρά πως είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.