9 Μαΐ 2024

Jaime Lillo. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη κατανάλωση», λόγω μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου

Ο ισπανός Jaime Lillo Lopez,
Εκτελεστικός Διευθυντής του IOC

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ (IOC)

Σε πρόσφατο συνένδριο στη Χαέν που διοργανώθηκε από την ένωση Τύπου της Χαέν, με τίτλο «Δημοσιογραφία και EVOO στη θάλασσα των ελαιόδεντρων»(“Periodismo y AOVE en el mar de olivos”), ο ισπανός Jaime Lillo López, επί σχεδόν 8 χρόνια στο χώρο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και από τον Ιανουάριο Εκτελεστικός Διευθυντής του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Πρέπει να προχωρήσουμε προς τη σταθερότητα των τιμών του ελαιολάδου».

Επίσης τόνισε ότι αυτή την περίοδο «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη κατανάλωση», και διευκρίνησε ότι η μεγαλύτερη άνοδος στην κατανάλωση σημειώνεται σε μη παραδοσιακές χώρες καταναλωτές του ελαιολάδου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Και έθεσε το ερώτημα για άλλη μια φορά εάν η τρέχουσα τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (EVOO) είναι ακριβή, λαμβάνοντας υπόψη τις υγιεινές του ιδιότητες, τονίζοντας ότι «Με μέση κατανάλωση 10 κιλών ελαιολάδου ανά κάτοικο ετησίως, η τιμή που καταβάλλεται για το ελαιόλαδο δεν είναι υψηλή».

Ωστόσο, ο Lillo τόνισε ότι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας είναι η ξηρασία και η κλιματική αλλαγή. «Αποτυγχάνουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής»

πηγή: agroclm.com