25 Σεπ 2024

Η Ισπανική Agroclm προειδοποιεί για "τρύπα" στην αναμενόμενη παραγωγή ελαιολάδου

Ξηρικός Ισπανικός ελαιώνας


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ  ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΞΗΡΑΣΙΑ

Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Agroclm, σε άρθρο της την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αναφέρει την οριστική απώλεια 300 περίπου χιλιάδων τόνων ελαιολάδου από την προσεχώς αναμενόμενη παραγωγή λόγω της ξηρασίας και της έλλειψης άρδευσης στον ισπανικό ελαιώνα!

Οι θυελλώδεις βροχές σε τμήματα του νότου δεν ήταν αρκετές για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ξηρασίας που υπέστησαν οι ελαιώνες.

Το συντονιστικό όργανο των αγροτικών οργανώσεων της χώρας (COAG), προειδοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι βρίσκονται στον αέρα περισσότεροι από 300.000 τόνοι ελαιολάδου της επόμενης σοδειάς, λόγω της επίμονης ξηρασίας στις κύριες περιοχές παραγωγής του προϊόντος.

Επιπλέον, "φωτιά" δείχνει να βάζει το θέμα της ελάχιστης ποσότητας σύνδεσης στην αγορά του προϊόντος.

«Τα τελευταία στοιχεία της AICA (Food Information and Control Agency) δείχνουν ότι η εμπορική εκστρατεία 2023/2024 του προϊόντος, (η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου), θα τελειώσει με τη μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου σύνδεσης των τελευταίων ετών. Αυτό σημαίνει ότι τα ελαιουργεία- τυποποιητήρια θα είναι πρακτικά άδεια μέχρι να φτάσει το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής λαδιού τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Juan Luis Avila, επικεφαλής του τομέα ελαιώνων της COAG.

Η συγκομιδή της ελιάς και η παραγωγή λαδιού δεν γίνονται αμέσως σε μεγάλες ποσότητες και όχι πριν από το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο. 
Θα υπάρχει παραγωγή το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αλλά των λεγόμενων πρώιμων ή πράσινων λαδιών, τα οποία πωλούνται σε υψηλότερη τιμή.

Ελαιουργεία στο μηδέν στην Ισπανία !

«Η πραγματικότητα είναι ότι τεχνικά, η ουσιαστική έναρξη της εκστρατείας παραγωγής θα βρεί τα ελαιοτριβεία στο μηδέν στην Ισπανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μηνιαία παραγωγή ελαιολάδου είναι περίπου 70.000/80.000 τόνοι», τόνισε ο Avila.

Στο άρθρο επίσης γίνεται λόγος για ενέργειες του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, να επέμβει με νόμο στην αύξηση των τηρούμενων Στρατηγικών Αποθεμάτων του προϊόντος.

«Τέτοιες έντονες ανοδικές διακυμάνσεις πού αναμένονται θα μπορούσαν να αποφευχθούν για τους καταναλωτές, σε περιόδους ξηρασίας όπως η τρέχουσα, ενώ η σταθερότητα των τιμών θα μπορούσε να εξασφαλιστεί για τους αγρότες σε εκστρατείες υψηλής παραγωγής, αφαιρώντας το προϊόν από την αγορά», τόνισε ο Υπεύθυνος ελαιώνων του COAG.