30 Ιουλ 2020

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένα ελαιόλαδα


Οι ένδειξεις ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ,
μαζί με Ελαιόλαδο Ανωτέρας Κατηγορίας,
βάζουν αμέσως σε υποψία νοθείας.
Η ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
υπάρχει πάντα μόνη της χωρίς άλλο χαρακτηρισμό.

ΣΥΧΝΗ Η ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ» 

"ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ",

την παραπάνω δήλωση έκανε στο phestos εκπρόσωπος των ελαιοπαραγωγών από το «ΚΤΗΜΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ»

Σύμφωνα με σημερινές δημοσιεύσεις, ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία ενώ έχουν την ένδειξη «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ», στην πραγματικότητα είναι καρκινογόνα ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ, τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

Σημειώνεται, ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

«ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»
«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΗΣ»
«ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά , ενώ καλούνται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, των οποίων η επισήμανση ταυτίζεται με τις επισημάνσεις των παρατιθέμενων φωτογραφιών , να μην τα καταναλώσουν.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει για ακόμη μία φορά ότι:

Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης, πρέπει να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές, στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.

Σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.


Οι ειδικευμένοι ελαιοπαραγωγοί στο «ΚΤΗΜΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ» επισημαίνουν ότι, το παραδοσιακό «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ» ΔΕΝ έχει καμία σχέση ποιοτικά με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα και σπορέλαια.
Δηλώνουν δε πεπεισμένοι ότι, μια καλή αρχή για τη διαφοροποίηση ως προς την ποιότητα, προς εξυπηρέτηση του ίδιου του καταναλωτή, θα είναι η παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, ώστε στο λιανεμπόριο το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ να μη διατίθεται στα ίδια ή γειτονικά ράφια με τα απλά έλαια, αλλά ξεχωριστά δίπλα στα βιολογικά.

Πλέον η ελληνική παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια, σε όλα της τα στάδια, γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, τόσο στις φαρμακευτικές επεμβάσεις όσο και στα προϊόντα θρέψης, αφού είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται και στη βιολογική γεωργία.

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια την κυκλοφορία όλων των επικίνδυνων ουσιών καλλιέργειας στις χώρες μέλη της, και η προμήθεια των ελλήνων ελαιοκαλλιεργητών σε υλικά γίνεται αποκλειστικά και μόνο από πιστοποιημένους γεωπόνους.


Οξύτητα 0,1 σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
απλά δεν υπάρχει (άλλη μια ένδειξη απάτης).
Δυσεύρετη είναι η 0,2 γι' αυτό και πανάκριβη για
να πουληθεί μόνη της, οπότε συνήθως χρησιμοποιείται για βελτίωση,
όπως και η οξύτητα 0,3