9 Φεβ 2020

Το ελαιόλαδο στην Κρήτη το "κατέστρεψαν" ερασιτέχνες (ελαιοτριβείς και παραγωγοί)




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Γ. Φωτόπουλος

Με το τελείωμα της φετινής ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη (2019-20), επιβεβαιώνεται δυστυχώς το μεγάλο και πρωτοφανές σε έκταση πρόβλημα ποιότητας που προέκυψε στη σοδιά του ελαιολάδου

ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ !

Τι φταίει ;

Ακούγονται διάφορα και από πολλούς. 
Από δηλώσεις ότι φταίει ο δάκος και οι μύκητες του γλοιοσπορίου ή καμαροσπορίου (ανάλογα την περιοχή), έως ότι φταίει ο καιρός και η κλιματική αλλαγή (οι φετινές καιρικές συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών κατά το φθινόπωρο).

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι . . 

Όλα αυτά που ακούγονται είναι δικαιολογίες, στις οποίες αρέσκονται πολλοί στο νησί, όταν θέλουν να κουκουλώσουν μια υπόθεση.

Ο δάκος, οι μύκητες και οι καιρικές συνθήκες είναι μόνο η αφορμή του προβλήματος, η ΑΙΤΙΑ είναι άλλη . . .

ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ" ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ

Ερασιτέχνες ελαιοκαλλιεργητές και ερασιτέχνες ελαιοτριβείς - (οχι όλοι)

(Οι θιασώτες της "αρπαχτής")

Ο καθ' ένας από τους παραπάνω φέρει την ευθύνη του και οι δυο μαζί καταστρέφουν την ελαιοπαραγωγή, τη φήμη και τις μοναδικές διατροφικές ιδιότητες που έχει το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο της περιφέρειας, το οποίο δεν το έχουν αναδείξει στη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές.

Φέτος το ελαιόλαδο καταστράφηκε πρώτον, από τον ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ παραγωγό, ο οποίος δεν γνωρίζει να καλλιεργήσει σωστά τον ελαιώνα ΤΟΥ .

Δηλαδή, να επέμβει ορθά και βάση αναλύσεων με λιπάνσεις (και διατροφικά ιχνοστοιχεία) που ισχυροποιούν το ελαιόδενδρο ένατι ασθενειών, αλλά κυρίως με τους ψεκασμούς κάλυψης που εκτάκτως συνιστούσαν οι γεωπόνοι τις κρίσιμες περιόδους.

Και επειδή ο ερασιτέχνης ως συνήθως δεν έχει κάποιον γεωπόνο να παρακολουθεί τον ελαιώνα του, κάνει του "κεφαλιού" του, κατά την επικρατούσα δυστυχώς νοοτροπία !
Επίσης υπάρχουν και οι ερασιτέχνες που περίμεναν υποστήριξη μόνο "από το Θεό" και την ανύπαρκτη αρμόδια περιφερειακή κρατική υπηρεσία !

Τα ελαιόδενδρα λοιπόν των ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ, σε όλο το νησί φέτος, είχαν προσβληθεί από δάκο σε μεγάλη έκταση και στη συνέχεια από μύκητες, τους οποίους ευνόησαν οι καιρκές συνθήκες, με αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό σάπισμα του καρπού πάνω στο δένδρο!

Όλοι αυτοί οι σαπισμένοι καρποί, κατέληξαν στη συνέχεια στους ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ελαιοτριβείς, οι οποίοι ανερυθρίαστα χωρίς καμία διαφοροποίηση, όσον αφορά την διαδικασία έκθλιψης σε σχέση με την υγιή παραγωγή ελαιοκάρπου και κυρίως την αποθήκευση του παραγόμενου ελαιολάδουπαρήγαγαν ενα κατεστραμένο προϊόν λαδιού (αισθητό ακόμα και οπτικά-μακροσκοπικά), γεμάτο με μύκητες γλοιοσπορίου ή καμαροσπορίου, ακατάλληλο για βρώση.

Το προϊόν αυτό δυστυχώς λόγω άγνοιας το ανέμειξαν στις δεξαμενές τους (προς φύλαξη), με το υγιές Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο των ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ελαιοπαραγωγών πελατών τους !!!!!

Οι συγκεκριμένοι μύκητες, είναι γνωστό ότι συνεχίζουν να μολύνουν (στην ουσία να σαπίζουν) το προϊόν και στις δεξαμενές αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μέγεθος των αρνητικών δεικτών στις αναλύσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τα απαγορευτικά όρια όσο περνά ο χρόνος!

Και ενώ άλλες ελαιπαραγωγικές χώρες (ανταγωνίστριες) προβάλλουν την ποιότητα στην παραγωγή, στην Κρήτη φαίνεται το "πάνω χέρι" στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο να το έχουν εκείνοι που καταστρέφουν τη φήμη του !

Επειδή λοιπόν η δουλειά του ελαιοτριβέα είναι άλλη και συγκεκριμένη, και ΔΕΝ είναι αυτή του μεσάζοντα στην εμπορία ενός προϊόντος που ΔΕΝ παράγει ο ίδιος, και για να μην επαναληφθεί άλλη φορά παρόμοια με τη φετινή καταστροφή,
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει το "πάνω χέρι" στη διακίνηση του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου να περάσει στους σοβαρούς ελαιοπαραγωγούς, που γνωρίζουν τα μυστικά της παραγωγής ενός μοναδικού σε οργανοληπτικά συστατικά και πολυφενόλες ελαιολάδου και δεν υπολογίζουν τον κόπο για την παραγωγή του.

Αυτό θα γίνει ΜΟΝΟ με την παροχή της δυνατότητας στους ίδιους τους παραγωγούς, να αποθηκεύουν τη σοδιά τους σε κατάλληλους χώρους, όπου θα έχουν ιδιόκτητες ανοξείδωτες δεξαμενές !

Και επειδή δεν υπάρχει χρήμα οχι για δεξαμενές απθήκευσης, αλλά ούτε για τα βασικά έξοδα της νέας ελαιοκομικής περιόδου, λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης που τους έχουν φέρει οι μεσάζοντες με την κατρακύλα της τιμής!

Θα πρέπει άμεσα, να δρομολογηθεί ένα εξολοκλήρου επιδοτούμενο πρόγραμμα για προμήθεια δεξαμενών απθήκευσης, αποκλειστικά σε ελαιοκαλλιεργητές-παραγωγούς, με συγκεκριμένα κριτήρια έκτασης ελαιώνων και παραγωγής.

Αυτό αποτελεί και το πρώτο βήμα για να ακολουθήσει μια σοβαρή τυποποίηση, ώστε το πραγματικά εξαιρετικό και παγκοσμίως γνωστό για τις ιδιότητες του ελληνικό ελαιόλαδο, να πάρει τη θέση που του αξίζει.

Σ
' αυτή την πρόταση θα υπάρξουν σίγουρα αντιδράσεις-"υπόγειες", από κατεστημένα.

Όμως εδώ θα μιλήσουμε και λίγο στη γλώσσα της πολιτικής, που κάποιοι αντιλαμβάνονται και κατανοούν περισσότερο.

Η συγκεκριμένη παρέα του "κατεστημένου" στο ελαιόλαδο ΔΕΝ διαθέτει ψηφαλάκια . . έχει ελάχιστες μετρημένες ψήφους για την κάλπη στις εθνικές εκλογές ! 

Το μεγάλο αριθμό ψήφων τον διαθέτουν οι "εκμεταλλευόμενοι" και ως ενα σημείο "χειραγωγούμενοι" εδώ και χρόνια απλοί παραγωγοί !!!

ΚΙ ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ . . . ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΨΗΦΩΝ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Όλα αυτά τα "πρόβατα" έχουν ήδη αρχίσει και αναρωτιούνται τί συμβαίνει και καταστρέφονται οικονομικά, τι συμβαίνει και εξαφανίζεται ο ελληνικός ελαιώνας!

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι, το άρθρο αναφέρεται στο Εξαιρετικά Πρθένο Ελαιόλαδο, που είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, με μοναδικά οργανοληπτικά συστατικά για την υγεία, το οποίο χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα κατά την παραγωγική του διαδικασία και μέχρι την τυποποίησή του.

Μια φωτογραφία για όσους εξακολουθούν να υποστηρίζουν
ότι τις τιμές παραγωγού στο προϊόν τις καθορίζει η αγορά