Ειδικότερα κατά την περίοδο αρχές Μάιου – αρχές Ιουνίου, όποτε τα ελαιόδεντρα στην Κρήτη βρίσκονται σε διάφορα στάδια από την άνθηση έως την καρπόδεση, ανάλογα με την πρωιμότητα και το υψόμετρο των περιοχών, επεκράτησαν θερμοκρασίες και έντονη ηλιοφάνεια πολύ πέραν από τις συνήθεις, ενώ παράλληλα έπνεαν με μεγάλη συχνότητα και διάρκεια ισχυροί θερμοί νότιοι άνεμοι, που συνήθως έφεραν και κόκκινη σκόνη προερχόμενη από την Αφρική.
Οι ακραίες αυτές συνθήκες που καταγράφηκαν και από τα στοιχεία των Μετεωρολογικών Σταθμών που υπάρχουν στο νησί, έφτασαν σε επίπεδα, πολύ πέραν από τα συνήθη για την ανθοφορία, καρπόδεση και πρώτη ανάπτυξη των καρπών.
Έτσι π.χ. στην περιοχή Μεραμβέλλου η θερμοκρασία στο διάστημα 17-29 Μάιου (με βάση τα στοιχεία Μετεωρολογικού Σταθμού) έφτασε σε επίπεδα 30-31,3 C ενώ σε άλλες περιοχές όπου δεν υπήρχαν παρατηρητήρια εκτιμάται ότι κυμάνθηκε άνω των 40 C επί 24 ώρες. Παράλληλα κατά το ίδιο διάστημα έπνευσαν νότιοι άνεμοι έντασης άνω των 8 Beaufort (Στοιχεία ΕΜΥ) σε αρκετούς Δημους.
Οι ακραίες αυτές για την εποχή κλιματικές συνθήκες, προκάλεσαν τις ακόλουθες ζημιές:
(α) Αφυδάτωση, νέκρωση και πτώση των ανθέων (ανθόπτωση)
(β) Ανομοιόμορφη χρονικά και φυσιολογικά κομπόδεση (σχινοκαρπία).
(β) Πτώση των νέων καρπών, όπου είχε προχωρήσει η κομπόδεση (απόπτωση)
ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ
Οι ζημιές αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν Δήμοι της Κρήτης στον ΣΕΔΗΚ, έπληξαν σχεδόν το σύνολο των Δήμων της Κρήτης και κυμάνθηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δήμων, η Καρπόπτωση από 30-70%, η Σχινοκαρπία από 20-50% και η Καρπόπτωση από 20-90%.
Έτσι, προκάλεσαν μια συνολική μείωση της ελαιοπαραγωγής της τάξεως του 60-75% που εκτιμάται σε απώλεια 60-75 χιλ. τόνων ελαιολάδου άξιας 150-200 εκατ. ευρώ.
Επομένως το πλήγμα για την οικονομία των ελαιοπαραγωγών και ολόκληρου του νησιού είναι τεράστιο και εκτεταμένο.
Επομένως το πλήγμα για την οικονομία των ελαιοπαραγωγών και ολόκληρου του νησιού είναι τεράστιο και εκτεταμένο.