16 Σεπ 2012

Ακατάλληλο και για άρδευση το νερό στον ΤΟΕΒ Μεσσαράς ;




Αναγκαίος ο άμεσος έλεγχος του νερού από τα αρμόδια όργανα !

 Οι αγρότες της περιοχής διαπιστώνουν καθημερινά την πρωτοφανή και έντονη δυσοσμία του νερού το οποίο περιέχει σκουρόχρωμα ιζήματα σε μεγάλο ποσοστό. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι από την κεντρική σωλήνα αγροτεμαχίου έχει αφαιρεθεί μεγάλο πουλί σε αποσύνθεση καθώς επίσης έχουν παρουσιαστεί δερματικές παθήσεις σε αγρότες.
Σοβαρά προβλήματα και ζημιές έχουν αναφερθεί και στα δίκτυα άρδευσης των αγροτεμαχίων, σ' αυτά κυρίως που χρησιμοποιούν σταλάκτες, όπως επίσης υπάρχουν και υποψίες για εμφάνιση προβλημάτων στην ανάπτυξη των φυτών στις καλλιέργειες (προσβολή των φυτών από σοβαρές ιώσεις) .
Οι κάτοικοι της περιοχής υποθέτουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το νερό του φράγματος Φανερωμένης.
Το γνωστό για την ποιότητά του νερό του αναδασμού στη Ζώνη Τυμπακίου, εμπλουτίστηκε πρόσφατα με το νερό από το φράγμα Φανερωμένης.
Το φράγμα Φανερωμένης που αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή της Μεσαράς συγκεντρώνει τα όμβρια ύδατα της περιοχής του ανατολικού τμήματος της οροσειράς του Ψηλορείτη, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι συγκεντρώνει και όλα τα απόβλητα των ορεινών οικισμών των κτηνοτροφικών μονάδων και των ελαιοτριβείων της περιοχής, καταντώντας έτσι ένας τεράστιος ανοιχτός βόθρος.
Εάν οι φόβοι των κατοίκων αποδειχθούν βάσιμοι τότε εγκυμονεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία και πιθανόν μια διατροφική "βόμβα", αφού αρδεύονται με ακατάλληλο νερό χιλιάδες καλλιέργειες που εφοδιάζουν όλη σχεδόν την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού.