6 Φεβ 2012

Μαργαρίνη, μια πλαστική ουσία


Η μαργαρίνη αρχικά κατασκευάστηκε για χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης .
 Όταν από την χρήση πέθαιναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για την έρευνα ήθελαν να κάνουν απόσβεση.
Το προϊόν ήταν μια άσπρη ουσία χωρίς να έχει την εμφάνιση είδος φαγώσιμου. Πρόσθεσαν χρωστικό κίτρινο χρώμα και μια γευστική ουσία και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά.

Η μαργαρίνη είναι τρόφιμο βιομηχανικής προελεύσεως που αποτελείται κυρίως από φυτικά λίπη και πολύ λιγότερο εως καθόλου πλέον από ζωικά λίπη υπό μορφή γαλακτώματος.

 Η μαργαρίνη έχει ημιστερεά μορφή που συνήθως επιτυγχάνεται με γαλακτοματοποίηση και λιγότερο συχνά με υδρογόνωση, μοιάζει στο βούτυρο στην εμφάνιση και στην υφή της, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Γνωρίζετε τι διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης;
Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες.
To βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης. 

Τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες ) κατά 53% τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία. (πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD ) .
Τρώγοντας βούτυρο
Αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά .
Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που της βάζουν .
Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών. (Τα κάνει ποιο νόστιμα) .
Το βούτυρο υπάρχει εδώ και μερικούς αιώνες , η μαργαρίνη συμπληρώνει περίπου εκατό χρόνια. 

Η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέa (trans fatty acids ).
Τριπλό κίνδυνο για την εμφάνιση στεφάνια νόσου .
 Αυξάνει την συνολική χοληστερόλη και την LDL (την κακή χοληστερίνη ), μειώνει την HDL (καλή χοληστερίνη) .
Αυξάνει των κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές.
Μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος. 

Μειώνει την αντίδραση των αντισωμάτων.
Μειώνει την αντίδραση της ινσουλίνης. 

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η μαργαρίνη πλησιάζει πάρα πολύ να είναι μια ΠΛΑΣΤΙΚΉ ΟΥΣΙΑ , αν είχε ένα μόριο επί πλέον θα ήταν πλαστικό . Μόνο αυτή η ιδιότητα, αρκεί ώστε να αποφεύγουμε την χρήση της . Όλα τα φαγώσιμα προϊόντα που έχουν υποστεί υδρογόνωση (προσθέτουμε υδρογόνο για να αλλάξουμε την μοριακή τους σύνθεση) πρέπει να θεωρούνται ύποπτα για τη διατροφή.

Κάνετε ένα πείραμα μόνοι σας.
Αγοράστε ένα κυπελλάκι μαργαρίνη και βάλτε το σε μια γωνία με σκιά, η στο γκαράζ. Σε μερικές ημέρες θα παρατηρήσετε τα εξής :
καμία μύγα, ούτε αυτά τα μικρά μυγάκια δεν πλησιάζουν .
Δεν σαπίζει, ούτε μυρίζει διότι δεν έχει θρεπτική ουσία ώστε να αναπτυχθεί ζωή, έστω και μικροοργανισμοί .
Γιατί ;
Διότι είναι σχεδόν μια πλαστική ουσία .