3 Οκτ 2018

Ελλείψεις αγροτικών προϊόντων λόγω κακοκαιρίας


Το 50% σχεδόν της ελαιοπαραγωγής στο έδαφος στις περιοχές
της χώρας που πλήγηκαν από την κακοκαιρία !

ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 60 % ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Οι καταστροφές στην Πελοπόννησο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν σύντομα να έχουν επιπτώσεις στην κατάσταση της αγοράς της Κρήτης.



Υπάρχει ήδη μεγάλη ακρίβεια λόγω μικρής προσφοράς αγαθών, μια και δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια σε είδη για τις ανάγκες των ντόπιων νοικοκυριών !

Μεγάλες είναι οι ζημιές στη σοδειά, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, σε πολλές περιοχές της χώρας.


Οι περισσότερες αφορούν σε πτώση καρπών ελιάς, ψιλολιάς και εσπεριδοειδών.

Παράλληλα, δε λείπουν οι φθορές σε υπαίθρια κηπευτικά, εγκαταστάσεις και αγροτικούς δρόμους.

Οι ζημιές παρατηρούνται σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, αλλά έχουμε καταστροφές και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Επίσης λόγω της ανομβρίας και της ξηρασίας του καλοκαιριού, είναι σε χαμηλή επάρκεια και με υψηλές τιμές τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

Η φετινή έξαρση της μύγας της Μεσογείου στα εσπεριδοειδή και του δάκου στην ελιά, λόγω και της συνεχόμενης ξηρασίας, αλλά και της τελευταίας έντονης χαλαζόπτωσης, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, με το κόστος να κυμαίνεται με πρόχειρους υπολογισμούς κοντά στο 50% της παραγωγής !.

«Καλύπτουμε μόνο την εσωτερική αγορά»
«Αυτή την περίοδο στα θερμοκήπια της Κρήτης παράγονται αγγούρια μικρά και μεγάλα. Ξεκίνησε σιγά-σιγά η παραγωγή της ντομάτας, της πιπεριάς και οι μελιτζάνες. 
Με μικρές ποσότητες βέβαια σε όλα τα βασικά είδη και προς το παρόν καλύπτεται μόνο η εσωτερική αγορά. Μετά τις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν και οι εξαγωγές, οπότε θα εκτινάξουν τις τιμές προς τα πάνω.