5 Απρ 2018

Η ποιότητα του ελαιολάδου καθορίζεται όχι μόνο από το πόσες αλλά και από το ποιες φαινόλες περιέχει




Το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτοδιατροφής του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (National Institute of Food and Agricultrure – USDA), χρηματοδοτεί με $ 1.000.000 μελέτη για την ευεργετική επίδρασή του κρητικού παρθένου ελαιολάδου στο καρδιαγγειακό σύστημα

Τα εντυπωσιακά ευρήματα, από μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκαν στο «Journal of Functional Foods» τον Σεπτέμβριο του 2017, παρείχαν μια πολύ ισχυρή ένδειξη ότι η συχνή κατανάλωση κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, με υψηλή ελαιοκανθάλη, αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.



Έχει αποδειχθεί ότι η χορήγησή του προστατεύει από τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και τη δημιουργία θρόμβων με τρόπο αντίστοιχο με το φάρμακο ιβουπροφαίνη.

Λόγω της σοβαρότητας των αποτελεσμάτων και του μεγάλου ενδεχομένου οφέλους για τη δημόσια υγεία, το αμερικανικό κράτος αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος σε περισσότερους εθελοντές και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Για άλλη μια φορά μας προκαλεί εντύπωση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν χρήματα σε ένα προϊόν που δεν παράγουν και το οποίο δημιουργείται μόνο στο Κρητικό έδαφος και μικροκλίμα !

Αν σας δημιουργείται η απορία, πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη, την απάντηση δίνει η συσκευή Olive Predictor που βραβεύθηκε ως η καλύτερη καινοτομία ανάμεσα σε 40 προτάσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας “Olive Challenge”. 
Με μια ελάχιστη ποσότητα καρπού ελιάς μπορεί να προβλέψει σε λίγη ώρα πόσο λάδι θα βγει στο ελαιοτριβείο και ποια θα είναι η περιεκτικότητά του στις ευεργετικές ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη και επομένως αν το λάδι θα έχει ισχυρισμό υγείας.