20 Απρ 2018

Εκατοντάδες εκατομμύρια κυβικά νερού σε άρδευση με μεγαλύτερο υπεύθυνο το θερμοκήπιο




ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ !

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Από τα βασικά συμπεράσματα της στατιστικής επεξεργασίας συμπεραίνεται ότι:


Η συνολική ετήσια αδειοδοτημένη ποσότητα ανέρχεται σε 326 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και κατανέμεται ανά Περιφεριακή Ενότητα όπως παρακάτω:

- Ηρακλείου 128 εκατ. κ.μ. (39%)
- Χανίων 89 εκατ. κ.μ. (27%)
- Λασιθίου 50 εκατ. κ.μ. (19%)
- Ρεθύμνης 48 εκατ. κ.μ. (15%)

Από τις αδειοδοτήσεις αυτές το 40% (10.900) αφορά γεωτρήσεις, το 51% πηγάδια, το 6% πηγές και το 3% άλλες χρήσεις.

Στο πεδινό τώρα τμήμα της λεκάνης της Μεσαράς (από Χάρακα μέχρι Τυμπάκι), έχουν αδειοδοτηθεί 1.975 γεωτρήσεις και η συνολική ετήσια χρήση ανέρχεται σε 50,8 εκατ. κ. μ.

Από τις παραπάνω αδειοδοτημένες ποσότητες νερού και από τις δηλωθείσες αρδευόμενες καλλιέργειες προκύπτει σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αρμόδιας υπηρεσίας ότι η ελάχιστη κατανάλωση (ως αναγκαία ποσότητα για ορθολογική χρήση άρδευσης) ανά καλλιέργεια είναι η παρακάτω κατά φθίνουσα ποσότητα χρήσης (ετήσια κατανάλωση σε κυβικά μέτρα ανά στρέμμα) :

- Καλλιέργειες θερμοκηπίου  650 - 750

- Εσπεριδοειδή  500 - 600

- Κηπευτικά υπαίθρου  450 - 550

- Αμπέλι  300 - 350
  Ελιές   250 - 300

Από τα παραπάνω συγκριτικά στοιχεία γίνεται εύκολα αντιληπτό το ποιες καλλιέργειες απορροφούν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες νερού ως ελάχιστη ανάγκη !

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η υπόλοιπη κοινωνία είναι υποχρεωμένη να αποδέχεται την αποκόμιση κέρδους από μέρος καλλιεργητών εις βάρος της φύσης και του υπαρκτού πλέον κινδύνου ερημοποίησης της περιοχής μας. 
Αν τώρα συνυπολογίσουμε και τα άλλα επιβαρυντικά στοιχεία που ακολουθούν τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές επιχειρήσεις (εκτεταμένη χρήση πλαστικού, χημικών κ.α.) το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο επιβαρυντικό για το περιβάλλον.

Αυτό θα πρέπει άμεσα να συνεκτιμηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να ληφθούν μέτρα, αλλά και να δοθούν κατευθύνσεις και κίνητρα για αλλαγή καλλιεργειών σε μια πιο οικολογική λογική για την περιοχή !