17 Αυγ 2017

Πάρεδρος χωριού γεμίζει τον τόπο με καλλωπιστικά φυτά επικίνδυνα για xylella




Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν, εδώ και μερικά χρόνια, ανακοινώσεις για μέτρα προστασίας εναντίον της εμφάνισης της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου της xylella, η οποία κατέστρεψε την ελαιοπαραγωγή στην γειτονική Ιταλία


Ο θάμνος της πικροδάφνης συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα είδη φυτών που αναφέρονται ως πολύ πιο ευαίσθητα στην εκδήλωση της ασθένειας, για τα οποία έχουν εκδοθεί αρμοδίως ιδιαίτερες οδηγίες για τη χρήση τους. Τα άλλα τρία είναι η ελιά, η αμυγδαλιά και η βελανιδιά.

Συμπολίτες μας καταγγέλλουν στο phestos ότι, σε πεδινή κοινότητα του δήμου Φαιστού (κοντά στη Φαιστό), γίνεται εκτεταμένη φύτευση πικροδάφνης στις άκρες των δρόμων ακόμα και δίπλα σε ελαιώνες.
Αυτό φυσικά από μόνο του δεν είναι περίεργο.

Όταν όμως συμβαίνει υπό συνθήκες απειλής επιδημίας σε μια περιοχή κατάφυτη με ελαιώνες όπως η Μεσσαρά, και όταν υπάρχουν σχετικές οδηγίες από επιστήμονες που έχουν σημάνει συναγερμό και επιβάλουν ακόμα και την ύπαρξη πιστοποιητικού προέλευσης για τα φυτώρια (!), τότε

ΜΟΝΟ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ 

μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι αγνοούν τέτοιες ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και συνεχίζουν να "παίζουν" με τον κίνδυνο σε μια περιοχή που "ζει" από το λάδι, φυτεύοντας ανεξέλεγκτα φυτά που ανήκουν στην πιο επικίνδυνη κατηγορία για προσβολή από το βακτήριο !



Συμπτώματα «καψίματος» των φύλλων στην πικροδάφνη 
από το βακτήριο της Xylella