20 Αυγ 2017

Η Κρήτη αποκτά σοβαρό ενεργειακό ενδιαφέρον !




Υποθαλάσσιος χάρτης της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, αποκαλύπτει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης φέρονται να υπάρχουν ανεκμετάλλευτα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που μπορούν να αποφέρουν, σε βάθος 25ετίας, 302 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα ! (?)

Νοτίως της Κρήτης υπάρχουν 3 με 4 υπεράκτιες περιοχές που αξίζουν να γίνουν αντικείμενο έρευνας υδρογονανθράκων λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που μπορούν να έχουν:

1) νοτιοδυτικά της Γαύδου
2) στο νομό Ρεθύμνου (Φραγκοκάστελο-Πλακιάς)
3) στον κόλπο της Μεσαράς και 
4) νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας - λεκάνη του Ηροδότου.

Νοτίως της Κρήτης, ήτοι γύρω από τα λασποηφαίστεια, υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, της τάξης του 1,5 τρισ. κ.μ. κατ’ αναλογία με το τι έχει βρεθεί στον Κώνο του Νείλου, την Κασπία Θάλασσα (κοίτασμα Shah Deniz), τη Νορβηγία και αλλού.

Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει η λεκάνη του Ηροδότου.
Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης έχει πιθανά αποθέματα της τάξης των περίπου 2 τρισ. κ.μ., κατ’ αντιστοιχία με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον Κώνο του Νείλου (Shell, BP), την πολύ πρόσφατη μελέτη της OMV και τις προβλέψεις των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου που εφάπτεται του ελληνικού τμήματος της λεκάνης του Ηροδότου.