Κάθε κουκκίδα κι ένα μουσείο ελαιολάδου, με την Κρήτη «εκκωφαντικά» απούσα ! (http://www.oliveoilmuseums.gr) |
ΚΡΗΤΗ, ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
ΚΑΤΑΦΥΤΟ ΑΠΟ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ
ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ !
(Γράφει ο Μιχάλης Πολυχρονάκης)
Η μοναδική περιοχή της Μεσογείου που, σύμφωνα με τη μυθολογία, το ελαιόλαδό της αποτελούσε την βασική τροφή με την οποία μεγάλωσε ο Δίας.
Σε όλους σχεδόν τους αρχαιλογικούς χώρους του νησιού, αλλά κυρίως στη Φαιστό, στη Γόρτυνα και στον Κομμό, έχουν βρεθεί κατά τις ανασκαφές εργαλεία παραγωγής και αποθήκευσης ελαιολάδου.
Ένα νησί που παράγει ένα από τα πλέον πολυβραβευμένα παρθένα ελαιόλαδα με μοναδικά οργανοληπτικά συστατικά, που το κατατάσσουν στα σπάνια σούπερ φαγητά με φαρμακευτικές ιδιότητες.
Αυτό όμως το μέρος ατύχησε να βρεθεί σε χέρια, που δεν εκτίμησαν με τον δέοντα σεβασμό το μοναδικό αυτό «ιερό» προϊόν.
Και μαζί με άλλες σοβαρές παραλείψεις τους, δεν αξιοποίησαν την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μουσείου που θα αναδείκνυε ακόμα περισσότερο την αξία του ελαιολάδου.
Την ίδια περίοδο άλλες περιοχές της μεσογείου, στα τέλη της δεκαετίας του '90, οργάνωσαν με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής ένωσης, τα αξιόλογα μουσεία ελαιολάδου τους.
Κατάφεραν έτσι να δώσουν μια επιπλέον νότα αξιοπρέπειας στην αρχοντική παρουσία αυτού του μοναδικού και ευλογημένου προϊόντος για τις περιοχές που το παράγουν.
Είσοδος του μουσείου στο Cisano (Ιταλία), με μέσο όρο επισκεπτών 50.000 ανά έτος. |
Είσοδος του μουσείου στην Sabina (Ιταλία) |
Το μουσείο στην Καέν της Ανδαλουσίας (Ισπανία) |
Είσοδος του μουσείου στην Μυτιλήνη (και της Καλαμάτας στην κάτω φωτογραφία). Και τα δύο επιχορηγούμενα από την τράπεζα Πειραιώς. Την τράπεζα που όμως έχει τα περισσότερα υποκαταστήματα στην Κρήτη ! |
Ο μοναδικός χώρος του παραδοσιακού ελαιοτριβείου στους Βώρους (Μεσσαρά-Κρήτη). Κάποιοι αποφάσισαν να «εξαφανίσουν» τα εργαλεία και τον εξοπλισμό του και να το μετατρέψουν σε χώρο έκθεσης . . . γενικά! |