12 Μαΐ 2017

Σύνοδος των Αρχηγών Επιτελείων Βαλκανικών χωρών στην Αθήνα (φωτο)




(Ανάρτηση του αρχηγού του ευρωπαϊκού στρατού, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου)


Στις 9-11 Μαΐου έγινε στην Αθήνα η 11η Διαβαλκανική Σύνοδος των ΑΓΕΕΘΑ των Βαλκανικών χωρών.


Παρόντες όλοι οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων καθώς και Πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ Στγοι Pavel και Κωσταρακος και η Δκτης της Νοτίου Πτέρυγος του ΝΑΤΟ JFC Naples Αμερικανίδα Ναύαρχος Michele Haward.

Παρόντες επίσης οι κ ΥΕΘΑ Καμμένος και ΑΝΥΕΘΑ κ Βίτσας που συνόδευαν τον κ Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο τελευταίος απευθυνόμενος στη Σύνοδο τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου αλλά και συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών γιατί "όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.". 

Το κύριο θέμα της Συνόδου ήταν η ασφάλεια των ενεργειακών οδών

Κύριο μήνυμα: Συνεργασία μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών για την προαγωγή της ασφάλειας στην περιοχή.
Η τρομοκρατία και οι υβριδικές απειλές είναι ένα κοινό πρόβλημα για όλες τις χώρες, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί ομαδικά, με κοινή σχεδίαση και εκπαίδευση όπου είναι δυνατόν, ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές ασκήσεις
.

Η διοργάνωση της Διάσκεψης στο ξενοδοχείο Χίλτον από το ΓΕΕΘΑ υπήρξε υποδειγματική. Απέδειξε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μια μοναδική, πανέμορφη και ζηλευτή χώρα όπως πάντα. 

Η φιλοξενία του οικοδεσπότη Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Αποστολάκη ανυπέρβλητη.

Όσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό καταλαβαίνουν ότι η φιλοξενία είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων που στηρίζεται σε μια αρχαία και θεοστήρικτη παράδοση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν εντυπωσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις και επισκέψεις αρχαιολογικών χώρων για την προβολή της Χώρας μας.

Πάνω απ' όλα, σημαντικό βήμα και κυρίαρχο γεγονός η παρουσία στη Σύνοδο και η ανταλλαγή απόψεων των Αρχηγών των Βαλκανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν σημαδευτεί από παλιούς και πρόσφατους αιματηρούς πολέμους και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο σε υπαρκτές και ανεπίλυτες διάφορες και κρίσεις συχνά με ιστορικό και βαθύ πολιτικό και ψυχολογικό υπόβαθρο. 

Ελπίζουμε ότι αργά άλλα με σταθερά μικρά βήματα σαν αυτή τη Σύνοδο που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία του 2007, θα οδηγήσουν στη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης στη Βαλκανική.