13 Ιαν 2016

Θλίψη για την κατάσταση του μουσείου στους Βώρους


Μια "γεύση" από την κατάσταση και την οργάνωση
που επικρατεί στους χώρους του μουσείου !

(φωτο από το e-mesara)

Μόνο λύπη μπορεί να εκφράσει κάποιος για τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους, επειδή πλημμύρισε από διαρροή νερού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ζημιές υπέστησαν εκθέματα και μοναδικά ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία (στο σύνολο τους) έχουν προσφερθεί ανιδιοτελώς από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς, για να διαφυλαχθούν και να εκτίθενται σε κατάλληλους χώρους του μουσείου !


Από το ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης που ασχολήθηκαν με το θέμα, 
εκ πρώτης όψεως δίδεται η εντύπωση ότι το κτίριο του μουσείο ήταν κλειδωμένο για μέρες και χωρίς επίβλεψη από τους υπεύθυνους κατά το νόμο λειτουργούς του.

Χρέος
 βεβαίως όλων είναι να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές, σε όσα τουλάχιστον εκθέματα δεν έχουν καταστραφεί εντελώς.

Δυστυχώς όμως, μετά και απ' αυτή την καταστροφή δεν μπορεί παρά να τεθούν και να απαντηθούν από τους υπεύθυνους του μουσείου, καίρια ερωτήματα σχετικά με την σωστή λειτουργία του.

Και σ' αυτό το σημείο, ευθύνη για το ενδιαφέρον τους θα φέρουν και οι τοπικοί φορείς της περιοχής και ιδιαίτερα ο Δήμος, στον οποίον και περιέρχεται όλη η περιουσία σε περίπτωση αδυναμίας λειτουργίας του ιδρύματος ! 
(ΦΕΚ 239/7 Απρ 92)

Πρέπει λοιπόν οι υπεύθυνοι του μουσείου να απαντήσουν στην τοπική κοινωνία (και όχι μόνο):

Αν υπάρχει νόμιμο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος και αν ναι, Πότε έχει συνεδριάσει τελευταία φορά και κυρίως με τι διαδικασίες έχει ανανεωθεί ;

Είναι αληθείς οι πληροφορίες που αναπαράγονται και αναφέρονται στην κλειστή κοινωνία του ΔΣ του μουσείου;  Και συγκεκριμένα αν κάθε επιλογή νέου μέλους του ΔΣ πραγματοποιείται με "κλειστές" διαδικασίες εντός του ΔΣ, χωρίς καμία ανακοίνωση;

Έχουν προσκαλέσει ποτέ φορείς της τοπικής κοινωνίας σε συνεδρίαση του ΔΣ, ώστε να ενημερώσουν για το έργο τους αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

Έχει γίνει έλεγχος στο ίδρυμα από αρμόδια κρατική υπηρεσία για την διαπίστωση του ορθού και νόμιμου τρόπου λειτουργίας του (μια και επιδοτείται ετησίως από το δημόσιο) και πότε;

Υπάρχει εσωτερικός κανονισμός και αν ναι, λειτουργεί κανονικά το μουσείο σύμφωνα με αυτόν;

Υπάρχει το προβλεπόμενο αρχείο και κυρίως αυτό που καταγράφει όλα τα εκθέματα αναλυτικά (βιβλία υλικού), όπως έχουν επισημάνει και προβλέπουν οι οδηγίες των προϊστάμενων κρατικών υπηρεσιών για την ασφαλή λειτουργία του μουσείου;



Με σεβασμό στην κοινωνία της Μεσαράς που αξίζει ένα καλύτερο αύριο

Η συντακτική ομάδα του phestos


Εδώ μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο που είχε δημοσιεύσει το phestos στις 16/2/2015 ανησυχώντας για την τύχη του μουσείου.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το phestosΑν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!