18 Φεβ 2015

Το ελαιόλαδο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα




"ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ" ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Σύμφωνα με μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και του Hunter College στη Νέα Υόρκη, ένα συστατικό του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφει τα υγιή.

Πρόκειται για την ελαιοκανθάλη, ένα φυσικό οργανικό συστατικό υπεύθυνο για την πικάντικη γεύση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ευεργετικές δράσεις στην υγεία και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. 


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ελαιοκανθάλη σπάει τις φυσαλίδες (μέρος των κυττάρων, γνωστές ως λυσοσώματα) που αποθηκεύουν τα υπολείμματα των καρκινικών κυττάρων, απελευθερώνοντας τα ένζυμα που προκαλούν τον κυτταρικό θάνατο, χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή. Πρόκειται για μια τρομερά γρήγορη διαδικασία, το πολύ μιάμισης ώρας.

"Αυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με την παραπάνω διαδικασία είναι ότι η ελαιοκανθάλη δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα, αλλά παραλύει προσωρινά τον κύκλο ζωής τους, "σα να κοιμούνται" και μετά από 24 ώρες συνεχίζουν τον φυσικό τους κύκλο", τονίζει ένας από τους ερευνητές.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να αποδείξουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει και στα ζώα και να καταλάβουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στην ελαιοκανθάλη απ' ότι τα υγιή.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί την επιστημονική εφημερίδα Molecular and Cellular Oncology.