4 Μαΐ 2014

Γιγαντώνεται το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών




«Δεν εκδικούμαστε τον Γερμανικό Λαό, απλά διεκδικούμε τα δίκαιά μας»

Κλιμακώνεται, σταδιακά, σε όλη την Ελλάδα ο αγώνας διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, όπως τονίστηκε στην άκρως επιτυχημένη συνέντευξη τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την  Παρασκευή 2.5.2014


Η  Συντονιστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας, που ξεκίνησε ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Διστόμου, αφορά πλέον το σύνολο των οφειλών, δηλαδή τις αποζημιώσεις των θυμάτων, τις επανορθώσεις για τις καταστροφές και την αρπαγή του πλούτου του ελληνικού λαού, την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των πολιτιστικών θησαυρών.

Τονίστηκε ότι το ζήτημα δεν απασχολεί πλέον μόνον τους ειδικούς της νομικής επιστήμης και κάποιους συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης. 

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (2012),  προτρέπει τα κράτη να επιλύσουν το ζήτημα με διμερείς διαπραγματεύσεις, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους η Ελληνική και η Γερμανική Κυβέρνηση.  
Τέλος κατέληξαν λέγοντας ότι «δεν εκδικούμαστε τον Γερμανικό Λαό, απλά διεκδικούμε τα δίκαιά μας» και ότι πρόκειται για «έναν αγώνα εθνικό, διεθνιστικό, οικουμενικό, που ενώνει τους Έλληνες και κερδίζει την υποστήριξη ολοένα και περισσότερων δημοκρατών και φορέων μέσα στη Γερμανία».

Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων τους και κάλεσαν σε συστράτευση όλο τον ελληνικό λαό για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας διεκδίκησης. 

Προέτρεψαν δε την Ελληνική Κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θέσει με τον πλέον κατάλληλο διπλωματικά τρόπο, χωρίς άλλη καθυστέρηση, το συνολικό ζήτημα σε διμερές επίπεδο στη Γερμανική Κυβέρνηση και την τελευταία να δώσει συνέχεια και ουσιαστικό περιεχόμενο στην συγνώμη του Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, προχωρώντας στην εκπλήρωση του απαράγραπτου χρέους της προς τον Ελληνικό Λαό.

Στη συνέχεια  παρουσιάστηκε το κείμενο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης, το οποίο καλούνται να συνυπογράψουν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, δεσμευόμενοι ότι θα στηρίξουν εμπράκτως τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεων θυμάτων, επανορθώσεων, επιστροφής κατοχικού δανείου και κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών).


πηγή:cretaplus.gr