5 Μαΐ 2014

Φυτοφάρμακα στο πιάτο μας !!!




Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής μας εξασφαλίζοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού. 

Τι γίνεται όμως όταν έχουν κατάλοιπα από εντομοκτόνα που είναι επιβλαβή για την υγεία μας?

Για 10η συνεχή χρονιά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) έχει κυκλοφορήσει κατάλογο με τα πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα προϊόντα, και για άλλη μια φορά τα μήλα βρίσκονται στην κορυφή.

Η λίστα καταρτίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας μετά από έρευνα σε 48 φρούτα και λαχανικά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Περίπου 65% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ.



Αυτό είναι άσχημα νέα αφού τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.


Επιπλέον υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγοντας μη μετρήσιμος, είναι η ευσυνειδησία του παραγωγού όσον αφορά στην τήρηση ασφαλείας των ημερών δραστικότητας ενός φυτοφαρμάκου. Για κάθε ισχυρό δηλητήριο-φυτοφάρμακο έχει καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός ημερών κατά τις οποίες απαγορεύεται η συγκομιδή μετά την εφαρμογή του λόγω της τοξικότητας των υπολειμμάτων του στον καρπό.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα κατά πόσο ένας παραγωγός είναι διατεθειμένος να καθυστερήσει την διάθεση προϊόντος το οποίο έχει ψεκαστεί τις ημέρες συγκομιδής με δεδομένα το κόστος παραγωγής να τον πιέζει οικονομικά και την διακύμανση τιμής η οποία μπορεί ως την επόμενη ημέρα να είναι ασύμφορη προς πώληση.

Σύμφωνα με την EWG αυτά είναι τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα τρόφιμα:

Αμπελοφάσολα

Πατάτες


Μήλα

Φράουλες

Τοματίνια

Αγγούρι

Νεκταρίνια

Κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές

Σπανάκι

Ροδάκινα

Σέληνο

Σταφύλια