21 Απρ 2014

«Χαλάνε» τη φίρμα και τη φήμη τους ορισμένοι τυποποιητές ελαιολάδου στην Κρήτη




ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΓΙΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ) ΧΥΜΑ ΛΑΔΙΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΗΜΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΩΣ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ  !



Μετά  από τέτοια κίνηση με ποια αξιοπιστία θα απευθυνθούν πλέον στον καταναλωτή που ζητά να αγοράσει κρητικό παρθένο ελαιόλαδο ;

Εκπρόσωπος της ΟΑΣΝΗ σχολιάζοντας στα μέσα ενημέρωσης την μειωμένη παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της περασμένης χρονιάς, τόνισε ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με την εισαγωγή ισπανικών λαδιών όταν πρόκειται για τυποποίηση, κάτι που έκανε η ΕΑΣ Πεζών και ετοιμάζεται να επαναλάβει μετά το Πάσχα. 
«Δε συμφωνώ με αυτή την κίνηση. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι, επειδή το λάδι που πάει στην τυποποίηση είναι σε περιορισμένες ποσότητες, μπορούν να το βρουν στην Κρήτη και να αποφύγουν τις εισαγωγές και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν».

Η ΟΑΣΝΗ εκτιμά ότι ελαιόλαδο λίγο υπάρχει ακόμα στις εγκαταστάσεις ελαιοπαραγωγών, και τους καλεί να το πουλήσουν αλλά με διαπραγμάτευση στην τιμή, αφού είναι ζημιά για το προϊόν να το "σκοτώσουν" ενώ υπάρχει έλλειψη!

Κάθε χρόνο μετά το Πάσχα συνήθως υπάρχει ανάκαμψη των τιμών παραγωγού ελαιολάδου. Για τη φετινή χρονιά, με όλες τις γνωστές ιδιαιτερότητές της, δε φαίνεται μία τέτοια προοπτική. Όπως λέει στη "Ν. Κρήτη" ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, «αυτή η άνοδος αφορούσε πάντοτε στο χύμα ελαιόλαδο. Φέτος το χύμα ήταν ελάχιστο. Και δεν έχουμε τέτοιες προοπτικές. Ωστόσο, το λίγο λάδι που υπάρχει, όπως εκτιμούμε, ακόμα στις αποθήκες κάποιων παραγωγών δε θα πρέπει να πουληθεί στα 2,50 ευρώ το κιλό. Στο χέρι τους είναι να το διαπραγματευτούν για να το πληρωθούν καλύτερα», λέει κατηγορηματικά ο συνδικαλιστής.

Μάλιστα οι πληροφορίες του ίδιου είναι ότι το τελευταίο διάστημα πωλήσεις ελαιολάδου έγιναν σε τιμές όχι μόνο 2,50 ευρώ το κιλό αλλά και σε 2,60, 2,70 και 2,80. Είχαμε και 3 ευρώ το κιλό από παραγωγό προς έμπορο, αλλά πρόκειται για μικρές ποσότητες που δεν μπορούν να επηρεάσουν το μέσον όρο των τιμών. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης τονίζει στο σημείο αυτό ότι υπάρχει παντελής άγνοια των πραγματικών ποσοτήτων που παραμένουν απούλητες σε αποθήκες ελαιοπαραγωγών από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη. Υπενθυμίζει πάντως ότι η φετινή κατάσταση είχε να συμβεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1940, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία των αγροτικών νοικοκυριών, την οικονομία του τόπου, την επιβίωση των εξαγωγέων και την κάλυψη των αναγκών στις εξαγωγές.

πηγη: http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1133039&srv=127