Η βλάβη από την κρυσταλλοποίηση του παρθένου ελαιολάδου όταν φυλάσσεται σε ψύξη δεν είναι εμφανής. Μπορεί όμως να εντοπιστεί με υπερήχους, υποστηρίζουν Ισπανοί επιστήμονες
Είναι γνωστό ότι η ιδανική θερμοκρασία διατήρησης του Εxtra παρθένου ελαιολάδου είναι 10 με 15 βαθμούς Κελσίου.
Η ομάδα των Ισπανών ερευνητών βρίσκεται στο στάδιο της διεθνούς αναγνώρισης της πατέντας τους, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση υπέρηχων παλμών 300 - 350 W, ακόμα και σε αδιαφανείς συσκευασίες, με χρήση αδρανούς αερίου όπως το αργό.
Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο De les Balears, εντόπισαν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είχε καταψυχθεί για τουλάχιστον 16 μήνες στους 4 - 6 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας φαινομενικά τις φυσικοχημικές και μακροσκοπικές ιδιότητές του με ελάχιστη κρυσταλλοποίηση.
Γρήγορα και Εύκολα
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι μια εύκολη και οικονομική μέθοδος με συσκευή εύχρηστη και προσιτή για τις εταιρείες εμπορίας ελαιολάδου.
Στα τέστ που έκαναν σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με βαθμό οξύτητας 0,7 (σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται το ελαιόλαδο με βαθμό οξύτητας μέχρι 0,8) διαπίστωσαν ότι η διατήρησή του σε ψύξη 0 - 6 βαθμούς Κελσίου αυξάνει το χρόνο αποθήκευσής του από 6 μήνες σε 12, χωρίς το προϊόν να αυξήσει το βαθμό οξύτητας του και να υποβαθμιστεί σε απλό ελαιόλαδο.
Η ψύξη όμως στις παραπάνω θερμοκρασίες καταστρέφει εντελώς τα συστατικά του παρθένου ελαιολάδου λόγω των κρυστάλλων που δημιουργούνται.
Οι κρύσταλλοι αυτοί σε κανονικές θερμοκρασίες διατήρησης μπορούν να εντοπιστούν μόνο με τους υπερήχους.