Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν άτομα άνω των 50 ετών, χωρίς προηγούμενη επαφή με άσκηση, τα οποία μέχρι την έναρξη της έρευνας ακολουθούσαν μια τυπική διατροφή «δυτικού τύπου», βασισμένη στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, στη χρήση κορεσμένων ελαίων και με ελάχιστη κατανάλωση οσπρίων και ελαιωδών ψαριών.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες - στην πρώτη οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης για 8 εβδομάδες, ενώ στη δεύτερη τούς ζητήθηκε επιπροσθέτως να προσαρμόσουν τη διατροφή τους στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής την ίδια χρονική περίοδο, με κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου από την Κρήτη, σε καθημερινή βάση.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, «ο στόχος που επιτεύχθηκε ήταν διπλός. Ο συνδυασμός ήπιας άσκησης και εφαρμογής της μεσογειακής διατροφής επέφερε ουσιαστικό όφελος στην υγεία των μικρο-αγγείων.
Αν και η έρευνά μας έγινε σε πιλοτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από θετικά. Από τη μία διαπιστώσαμε ότι η "ήπια προσέγγιση" της εφαρμογής του μοντέλου "ήπια άσκηση/μεσογειακή διατροφή" ήταν επιτυχημένη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη - και ευάλωτη κλινικά - ηλικιακή ομάδα.
Από την άλλη βρήκαμε ότι η υγεία του ενδοθηλίου των μικρών μας αγγείων, η οποία είναι καθοριστική σε σειρά ασθενειών και παθήσεων τόσο σε αυτά όσο και στις αρτηρίες μας, βελτιώνεται σημαντικά με τη διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο ακόμα και έναντι της ομάδας που ακολούθησε μόνο το πρόγραμμα άσκησης.
Αυτό είναι ένα βήμα παραπέρα στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η γνώση μας περιοριζόταν είτε στα αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών βασισμένων στη χρόνια έκθεση στη μεσογειακή διατροφή, είτε σε μικρές μελέτες προσαρμοσμένες στη μελέτη της καρδιακής λειτουργίας.