26 Μαΐ 2022

Βικιπαιδεια, πραγματική εγκυκλοπαίδεια ή "τσιφλίκι" παρα-πληροφόρησης ?




ΣΕ «ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ» ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ  ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

ΑΦΑΝΗ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ Ή ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ "ΜΑΣΟΝΙΚΗ" ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, ΑΝΕΞΕΛΕΓΤΗ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ;

Η ευκολία πρόσβασης του κοινού στην πληροφορία του ιστοχώρου προσδίδει δύναμη σε όποιον τη διανέμει

Με την είσοδό ενός νέου μέλους στη Βικιπαιδεια, δίνεται σ' αυτό ένα ψευδώνυμο και ένα είδος κωδικής υπογραφής. Δεν ζητούνται αληθινά στοιχεία !

Εμβαθύνοντας στο εσωτερικό περιβάλλον της Βικιπαιδεια, δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα σύστημα παρόμοιο της οργάνωσης μυστικιστικής Στοάς τύπου μασονίας. Ακόμα και οι τίτλοι που φέρουν τα διάφορα μυστικοπαθεί και αόρατα προφίλ των μελών παραπέμπουν σε οργάνωση μασονίας: χρήστες, διαχειριστές, καθοδηγητές, γραφειοκράτες, κτλ.  Φαίνεται σαν ο κάθενας τους, εκεί στον κόσμο της μυστικοπάθειας, να ξεδιπλώνει τον άλλο του εαυτό, τον κρυμμένο.

Και θα ήταν όλο αυτό ένα καλά οργανωμένο "ανέκδοτο", αν δεν είχε να κάνει με κάτι πολύ πολύ σημαντικό και ευαίσθητο ... τη διακίνηση της πληροφόρισης στο διαδίκτυο

Όπως φαίνεται και στο βαρύγδουπο περί ελευθερίας logo τους, διαδίδουν ότι πρόκειται για μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια ! Είναι όμως?!

Η Βικιπαιδεια είναι η ελληνική θυγατρική της wikimedia με έδρα τις ΗΠΑ. Η μητρική δηλώνει ότι δεν ασκεί κανένα έλεγχο ή παρέμβαση στην πληροφορία που διακινεί η θυγατρική και ότι όλα δρομολογούνται από τους ίδιους τους χρήστες (editors), πράγμα το οποίο όμως δεν αληθεύει όπως απέδειξε η έρευνά μας. 

Υπάρχει δομημένη ιεραρχία η οποία επεμβαίνει, διαγράφει κείμενα πληροφορίας κατά το δοκούν και χωρίς να λογοδοτεί, πέρα από μονολεκτικές πολλές φορές απαντήσεις σε αυτόν που έχει γράψει κάποιο λήμμα. 

Φυσικά λόγος για πνευματική ιδιοκτησία και αμοιβή του μέλους-συγγραφέα εκεί δεν τίθεται. Όλα ανοίκουν στην οργάνωση και η προσφορά χαρακτηρίζεται ως εθελοντική-φιλανθρωπική(!).

Ο σύγχρονος κόσμος πλέον, καλώς ή κακώς, ενημερώνεται από το διαδίκτυο και οργανώσεις όπως αυτή που ερευνήσαμε μπορούν (νομότυπα μέχρι στιγμής) να αποκτήσουν τεράστια και ανεξέλεγκτη δύναμη πάνω στο τι είδους πληροφορία και ενημέρωση θα λαμβάνει το διαδικτυακό κοινό. 

Μπορούν για παράδειγμα να ξαναγράψουν την Ιστορία όπως επιθυμούν, αγνοώντας ιστορικά ντοκουμέντα, κρατικά αρχεία και ιστορικά μουσεία και επιλέγοντας οι ίδιοι οι μυστικιστές ποιές θεωρούνται "πηγές υψηλής ποιότητας" (high quality sources), απορρίπτοντας εντελώς οτιδήποτε άλλο στοιχείο από αναγνωρισμένα και δημόσια ιστορικά ιδρυμάτα, αλλά και έντυπες επιστημονικές εκδόσεις.

Τα μέλη αυτής της μυστικιστικής οργάνωσης τις περισσότερες φορές δεν έχουν καν τίτλο πανεπιστημιακών σπουδών, όπως αυτά δηλώνονται στις προσωπικές σελίδες-προφίλ, όπου φαίνεται μόνο το ψευδώνυμο. Οι περισσότεροι δεν έχουν κάν σχέση με την επιστήμη της ιστορίας και της δημοσιογραφίας.

Άρα δηλαδή μιλάμε για τυχάρπαστους ερασιτέχνες, σε όλους τους βαθμούς της μυστικιστικής αυτής οργάνωσης. Είναι κάποιοι, που τις περισσότερες φορές βρίσκουν διέξοδο στο να εκδηλώσουν τον κρυφό και καταπιεσμένο εαυτό τους, και αυτό ακριβώς είναι και το επικίνδυνο του όλου θέματος, μια και το συγκεκριμένο "σπόρ" αφορά τη διάδοση πληροφορίας στο διαδίκτυο και τον επηρρεασμό της σκέψης και της κρίσης του αναγνώστη.

Στο περιβάλλον τώρα της μυστικιστικής οργάνωσης, αναμφίβολα μας δόθηκε η εντύπωση ότι, καλλιεργείται μια ιδιαίτερα δουλική συμπεριφορά από τους χαμηλότερους βαθμούς προς τους ανώτερους, ακόμα και μεταξύ των σχέσεων ανάμεσα στα μυστικιστικά προφίλ. Όποιος δεν ακολουθεί αυτή τη νοοτροπία, απομονώνεται και εξοβελίζεται με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν άμεσες διαγραφές σχολίων των μελών από τους masters, αλλά και κειμένων.  Υπάρχουν ποινές φίμωσης και φραγών στην επικοινωνία μεταξύ των μελών, διαγράφουν υποστηρικτικά σχόλια άλλων μελών σε μέλος που δεν επιθυμούν να τα λαμβάνει, έτσι ώστε να δημιουργείται μια φοβική νοοτροπία απομόνωσης σε όλα τα μέλη. Όλα αυτά γίνονται ανεξέλεγκτα και κατά το δοκούν από την ηγετική ομάδα των master-γραφειοκρατών.

Η δύναμη της επιβολής στα ιεραρχικά ανώτερα μέλη παρέχετε από το λογισμικό της μυστικιστικής ιντερνετικής οργάνωσης. Κατέχουν κωδικούς που τους επιτέπουν να επεμβαίνουν και τους δίνουν δυνατότητες ελέγχου και διαγραφών.


Ένα τυχαίο παράδειγμα μέλους της μυστικιστικής αυτής οργάνωσης είναι και το προφίλ του χρήστη που φαίνεται στη φωτογραφία. 

Πρόκειται για υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, ο-η οποίος-α, όπως προκύπτει από την έρευνα μας, είναι πιθανόν να μην έχει ούτε απολυτήριο Λυκείου, σίγουρα δεν κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών. Με αυτά τα προσόντα το συγκεκριμένο άτομο που κρύβεται πίσω από αυτό το προφίλ, όχι μόνο έχει την απαίτηση, αλλά του δίνεται και η δυνατότητα από τη Βικιπαιδεια να διαμορφώσει τη γνώση και να επηρεάσει το μυαλό και τη σκέψη του ιντερνετικού αναγνώστη. Επιπλέον έχει την άνεση να κρίνει και να απορρίπτει άλλους χρήστες, οι οποίοι πιθανόν και να είναι καθηγητές ερευνητές στο είδος τους.

Το συγκεκριμένο προφίλ, που εκτιμούμε ότι ανοίκει μάλλον σε γυναίκα, αρθρογραφεί και έχει τη δυνατότητα να διαγράφει λήμματα που πιθανόν να έχουν συγγραφεί από επιστήμονες στο είδους τους, επειδή απλά κάτι δεν της άρεσε το nikname, ή στη συμπεριφορά κάποιου μέλους ή ίσως και να ξύπνησε στραβά.

Η εφηβική ανωριμότητα άλλωστε της εικόνας του προφίλ είναι πράγματι "χίλιες λέξεις" για το τι μπορεί να κρύβει η πραγματικότητα !

Ένα άλλο παράδειγμα, δείγμα ξεκάθαρης "ανωμαλίας" στο περιβάλλον της Βικιπαιδεια, αποτελεί η περίπτωση όπου σε σελίδα επικοινωνίας παρενέβη (άγνωστος σε μας) χειριστής(μέλος), ο οποίος δήλωσε δημόσια τα στοιχεία του, ενημέσωσε εγγράφως στη σελίδα συνομιλίας ότι είναι επιστήμονας ιστορικός και στέλεχος δημόσιου ιστορικού μουσείου, ότι έχει στοιχεία και ντοκουμέντα για ιστορικό πρόσωπο το οποίο (εσκεμένα) αμφισβητούσαν οι "masters" της βικιπαιδεια και κάποιος master - κλειδοκράτορας αυτής της μυστικιστικής οργάνωσης του διέγραψε εντελώς την παρέμβαση.(Ένα ενδεικτικό από τα στοιχεία που εντόπισε η έρευνά μας).

Η έρευνά μας σ' αυτόν τον κόσμο του ιντερνετικού αποκρυφισμού διήρκεσε περίπου ένα χρόνο. Γίναμε μέλη και δημιουργήσαμε διάφορα προφίλ στη Βικιπαιδεια. Στο διάστημα αυτό παρακολουθήσαμε συμπεριφορές και σε αρκετές περιπτώσεις προκαλέσαμε για να μελετήσουμε αντιδράσεις. Ήρθαμε και σε επικοινωνία με την μητρική εταιρεία στην Αμερική, φυσικά όχι σαν ερευνητές αλλά ως μέλη που ήθελαν κάποιες διευκρινίσεις.

Συμβουλή μας είναι να προσέχετε πάντα τι διαβάζετε και που. 

Να προσέχετε από που λαμβάνετε την ενημέρωση που αναζητάτε. Ειδικά στο διαδίκτυο "κυκλοφορά" ακόμα ανεξέλεγκτα κάθε λογής άποψη, από επιστημονική και τεκμηριωμένη έως τεχνιέντως "σουλουπωμένη" και αποσκοπούμενη σε ιδιωτικά - προσωπικά οφέλη.

(Η Συντακτική Ομάδα phestos)